Vindecarea diabetului zaharat – intre adevar si minciuna

Diabetul zaharat este o afectiune cronica si cuprinde mai multe forme, cele mai cunoscute fiind diabetul de tip 2 (adult) si cel de tip 1 (copil si adolescent).

Prevalenta diabetului de tip 2 este de 530 milioane de persoane afectate la nivel mondial, preconizandu-se ca pana in 2030, circa 650 milioane de persoane vor suferi de aceasta boala. Ei reprezinta 95% din totalul pacientilor cu diabet zaharat.

In Romania, 11.6% din populatie sufera de diabet zaharat conform observatiilor din studiul Predatorr.

Diabetul este o cauza majora de pierdere a vederii, insuficienta renala, infarct de miocard, accident vascular sau amputatii de membre inferioare. In 2019, a fost a cincea cauza de deces la nivel mondial, estimandu-se ca aproape 1.5 milioane de persoane au murit din cauze direct legate de aceasta boala.

Din pacate, dupa cum v-am rezumat in randurile de mai sus, vorbim de o afectiune extrem de serioasa, cu consecinte pe termen mediu si lung.

Vestea buna este ca o dieta sanatoasa, o viata activa, evitarea obezitatii si renuntarea la fumat pot impiedica sau amana cu multi ani declansarea afectiunii.

Odata pus diagnosticul de diabet zaharat, primul tratament va fi modificarea stilului de viata, cu reducerea carbohidratilor simpli/rafinati, evitarea excesului de grasimi saturate si adoptarea unei diete cat mai apropiate de cea mediteraneana. Ulterior, daca nu se atinge tinta dorita de glicemie si scaderea in greutate (pentru cei supraponderali/obezi), se va initia tratamentul medicamentos.

In declansarea si intretinerea diabetului zaharat intervin nici mai mult, nici mai putin de 16 factori diferiti (cel putin atat s-a descoperit pana acum), printre care: cresterea rezistentei la insulina, scaderea captarii de glucoza la nivel muscular, cresterea secretiei de glucagon si scaderea celei de insulina, deficit in secretia de incretine la nivel intestinal, cresterea lipolizei, defecte ale neurotransmitatorilor cerebrali, etc.

Ca in orice afectiune cronica exista „atotstiutori” care vor sa profite si promoveaza idei ca „diabetul se vindeca”, „scapa de tratament pentru tot restul vietii”, etc. Am auzit asta la cabinet, dar si din multele reclame din social media sau pe anumite site-uri web.

Recent, am vazut banner-ul de mai jos (si cumva el a fost si imboldul de a scrie acest articol):

Care este realitatea si samburele de adevar din spatele afirmatiilor de mai sus?

In primul rand, obezitatea este un factor de risc important si orice IMC de peste 35 kg/m2 creste riscul de diabet zaharat de 93 de ori !! Femeile cu IMC de peste 30 kg/m2 au risc de diabet de 28 de ori mai mare! (Sursa)

Ei bine, diabetul zaharat tip 2 poate intra in remisiune (NU vindecare), dupa cum a aratat-o recent si studiul DiRECT. Scaderea ponderala, a fost factorul declansator, insa doar 1/3 din participanti au obtinut remisiunea, cu mentinerea ei cel putin 2 ani.

Conteaza in acest proces durata diabetului, distributia grasimii corporale si stadiul functional al pancreasului endocrin la momentul respectiv.
Pe de alta parte, o alimentatie vegetariana sau variantele sale ovo-lacto, pesco, etc poate scadea semnificativ riscul de diabet zaharat si asta o spun si studiile – reducerea este de circa 50%: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21983060
De asemenea, o remisie temporara se obtine si dupa interventiile de tip chirurgie bariatrica, in 80% din cazuri, dar cu mentinerea de maxim 4-6 ani, perioada dupa care majoritatea revin la tratamentul anterior. Aici trebuie luat in calcul riscul operator, restrictiile pre si post-operatorii si deficitele (uneori majore si pe termen lung) de vitamine si minerale, ce necesita suplimentare pe termen lung. De asemenea, aceste efecte se observa doar la cei cu obezitate gr II sau mai mare (IMC > 35 kg/m2) (Sursa)
Din pacate, nu exista vindecare in diabetul zaharat de tip 2 si sper ca cercetarile in domeniu sa gaseasca la un moment dat o solutie in acest sens. Dintre pacientii pe care ii urmaresc la cabinet, sunt cativa care au intrat in remisiune partiala sau totala, insa cel mai mare impediment este schimbarea si mentinerea unui stil de viata sanatos, dar si a unei greutati optime.
In Romania inca traim din pacate in paradigma: „mai bine puneti inca o pastila domnu’ doctor, ca sunt si eu suflet si nu ma pot abtine”.
In ultimii ani, persoanele cu diabet se pot bucura de o viata aproape normala chiar si daca nu au avut sansa sa intre in remisiune: dieta este una axata pe alimente sanatoase si benefice (aplicabila chiar si fara a avea acest diagnostic), iar noile medicamente au un profil de actiune ce depaseste cu mult doar reglarea glicemiei (previn sau trateaza o parte din complicatiile micro si macrovasculare).
Pana la noi descoperiri, este indicat sa mancati sanatos, sa faceti sport, sa dormiti suficient pentru a preveni bolile cronice, iar daca deja suferiti de diabet zaharat sa faceti o schimbare in stilul de viata sub indrumarea medicului specialist si sa urmati tratamentul prescris. In acest fel va cresteti speranta de viata, dar puteti de asemenea scadea si riscul complicatiilor cronice.
Si indiferent de problema cronica de sanatate de care suferiti – diabet zaharat, hipertensiune arteriala, cancer, leucemie, etc, nu urmati sfaturile „binevoitorilor” care in majoritatea cazurilor, fara studii in domeniu, dau sfaturi neavizate.
P.S.: Daca sustine cineva ca s-a vindecat de diabet, se poate verifica foarte simplu: glicemia la 2 ore dupa 75 g de zahar cu apa trebuie sa fie sub 140 mg/dl (repetat in doua zile diferite). Faceti aceasta investigatie doar sub supraveghere medicala!!