Boala celiaca – principii de dieta (ce sa consumi si ce sa eviti)

Acum ceva timp va vorbeam despre dieta fara gluten in general, dar si particular argumentand stiintific beneficiile aduse. Gasiti aici toate detaliile.

In articolul de mai jos doresc sa facem lumina in ce priveste boala celiaca: manifestari si tratament – dieta.

Ce este glutenul?

Glutenul este o proteina intalnita in cateva tipuri de cereale: grau, orz, secara. Numele provine de la echivalentul latin pentru „lipici”, datorita proprietatilor sale ce ofera elasticitate si aderenta cand este combinat cu apa (util in realizarea aluatului).

Circa 1% din populatia lumii sufera de boala celiaca, o afectiune autoimuna ce se manifesta printr-o reactie anormala a corpului la ingestia de gluten. Tratamentul de baza in aceasta problema de sanatate este regimul alimentar, pe care il vom expune mai jos.

Principalele simptome cu care se confrunta adultii in boala celiaca sunt:

  • anemie cu deficit de fier si oboseala;
  • depresie sau anxietate;
  • dureri osoase sau articulare;
  • artrita si/sau osteoporoza;
  • tulburari hepatice si tulburari ale tractului biliar;
  • neuropatie periferica manifestata cu furnicaturi, amorteala sau durere la nivelul mainilor si picioarelor;
  • convulsii sau migrene;
  • ciclu menstrual neregulat;
  • infertilitate sau avort spontan recurent;
  • afte frecvente si ulceratii in cavitatea bucala sau dermatita herpetiforma.

Ce puteti consuma in dieta din boala celiaca?

  • Carne de vita, pui, peste, fructe de mare
  • Oua
  • Legume, leguminoase si nuci
  • Fructe
  • Vegetale

Inlocuiti graul, orzul si secara cu urmatoarele:

  • Amaranth
  • Quinoa
  • Porumb
  • Hrișcă
  • Chia
  • Cartof
  • Orez
  • Tapioca
  • Soia
  • Mei

Ce sa evitati?

  • Bere
  • Paine si produse de patiserie (prajituri, torturi, crutoane, lipii, placinte, etc)
  • Preparate pentru micul dejun: clatite, vafe, biscuiti, paine toast
  • Cereale si granola
  • Crackers (covrigei, crackersi graham)
  • Coloranti alimentari
  • Noodles (ramen, soba, udon)
  • Paste
  • Dressing-uri de salata
  • Sosuri si supe instant
  • Produse cu malț

Atentie la produsele din porumb, ovaz sau orez. Desi nu contin gluten, pot fi uneori contaminate in procesele de transport sau preparare. Verificati cu atentie etichetele sau intrebati producatorul/vanzatorul.

Separati ustensilele cu care gatiti: cele pentru alimente cu gluten de cele pentru alimente fara gluten.

Verificati etichetele medicamentelor la farmacie si de asemenea fiti atenti cand cumparati produse cosmetice. Glutenul este folosit ca aditiv in medicamente, rujuri, etc.

Daca mancati la restaurant sau la un prieten, verificati mereu alimentele consumate inainte de a incepe masa.