Fructele de mare – beneficii si riscuri asupra sanatatii

Fructele de mare sunt considerate de multi alimente exotice, de lux, desi in ultimii ani au devenit mult mai raspandite si accesibile. Ele pot fi impartite in crustacee si moluste – si vorbim aici despre creveti, homari, caracatita, crabi, scoici, midii, etc. – alimente care fac parte si din celebra dieta mediteraneana.

Literatura de specialitate le-a acordat un loc in studiile efectuate si voi incerca sa va ofer cateva informatii utile despre beneficiile si posibilele riscuri asociate consumului de fructe de mare.

Pentru inceput este bine de stiut ca aceste alimente sunt bogate in proteine, minerale si grasimi sanatoase. Pe de alta parte, anumite specii  contin mult colesterol sau sodiu, fiind o problema pentru diverse categorii ale populatiei (varstnici, bolnavi cronice). Nu in ultimul rand, fructele de mare, ca si pestii pot contine cantitati crescute de mercur si sunt in fruntea listei de alimente alergene (nu degeaba vedeti pe eticheta anumitor produse – „pot contine urme de moluste sau derivate”)

Fructele de mare contin cantitati importante de acizi grasi omega-3: eicosapentaenoic acid (EPA) si docosahexaenoic acid (DHA), cu rol dovedit in protectia cardiovasculara, preventia degenerarii cognitive si reducerea inflamatiei (1), (2), (3), (4). Astfel se poate obtine o protectie impotriva tulburarilor de ritm cardiac, se imbunatateste tensiunea arteriala si buna functionare a vaselor de sange si la doze crescute se observa scaderea trigliceridelor si reducerea inflamatiei.

Vitamina B12, alaturi de acizii omega-3 are un rol deosebit si in dezvoltarea creierului la copii si buna lui functionare la varsta adulta. De aceea consumul acestor produse (bogate in nutrientii amintiti) are efecte benefice asupra creierului, fiind chiar implicate in preventia bolii Alzheimer si al accidentului vascular cerebral (5), (6).

Taurina este un aminoacid produs in cantitati insuficiente in organismul uman si una dintre cele mai bune surse externe este consumul de fructe de mare (stridii in mod special). Aceasta are efecte antihipertensive, antiinflamatorii si de reducere a colesterolului. In plus, studiile arata ca asocierea taurinei la acizii grasi omega-3 are efect anti-aterogenic mai puternic decat suplimentarea doar cu omega-3. (7), (8)

Carotenoizii au efecte pozitive si pe langa cel de formare a vitaminei A, exista si alte forme – ca astaxantinul ce reduce semnificativ biomarkerii stresului oxidativ, inflamatia si amelioreaza dislipidemia. Se gaseste in mod special in homari si alte crustacee marine. (9)

Majoritatea populatiei are dificultati in a-si asigura nivelul optim de fier, zinc, magneziu, seleniu sau vitamine B. De aceea aportul lor prin fructele de mare este cu atat mai benefic. Spre exemplu stridiile au un continut ridicat de zinc per 100g.

Nu in ultimul rand, fiind o sursa important de proteine de calitate, fructele de mare au fost studiate si in aceasta privinta si s-au observat cateva aspecte interesante. Un grup care a primit un izolat proteic din sardine a inregistrat scaderi ale tensiunii arteriale. De asemenea un peptid derivat din calamari a inhibat oxidarea lipidelor (factor de risc cardiovascular) si alti derivati marini similari au aratat efecte hipocolesterolemiante, imunomodulatoare si antimicrobiene. (10), (11), (12)

In ce priveste precautiile si efectele negative asupra sanatatii, este bine de tinut cont de cateva aspecte.

In primul rand, fructele de mare nu ar trebui prajite sau folosite ca produs de tip pane, ci doar pregatite la abur si fierte. De altfel, aceasta regula se aplica oricarui alt aliment, nu doar fructelor de mare.

In al doilea rand exista specii bogate in colesterol, cum ar fi crevetii. Ei vor fi consumati in cantitati mai mici si mai rar de catre persoanele varstnice sau cu probleme cronice de sanatate.

In al treilea rand crabii, homarii si caracatitele sunt bogate in sodiu si vor fi consumate cu precautie de catre cei cu probleme cardiovasculare. Persoanele care sufera de boli cronice de rinichi vor evita excesul de fructe de mare, deoarece sunt bogate in potasiu. Nu in ultimul rand, continutul ridicat de purine (ca si in carnea rosie, organe, etc) poate precipita criza de guta la cei predispusi.

In concluzie, fructele de mare sunt alimente bogate in nutrienti, cu beneficii clare asupra sanatatii si se recomanda consumul lor ca parte a unei alimentatii sanatoase. Totusi, este bine de tinut cont de atentionarile de mai sus pentru persoanele cu afectiuni cronice si nu in ultimul rand – nu prajiti fructele de mare!