14 noiembrie – 24 decembrie corespunde postului Craciunului in calendarul ortodox si pentru cei care vor mai multe detalii puteti sa le aflati aici.
Este o perioada benefica atat pentru corp, cat si pentru suflet si personal ii sfatuiesc pe toti cei care doresc, sa il respecte. Renuntarea la produsele de origine animala in aceste 5 saptamani este salutara si nu aveti decat de castigat. Totul este sa consumati alimentele inteligent si variat, cum vom vedea mai jos.
In ce priveste avantajele oferite de consumul preponderent de alimente vegetale si\sau evitarea produselor din carne rosie, am scris cateva articole si nu voi mai intra in detalii. Le gasiti AICI si AICI.
In plus, va pot mentiona si ca un aport caloric mai scazut sau un post de tipul celui despre care vorbim poate stimula imunitatea, oferi o mai buna functionare a creierului si chiar poate regenera celulele pancreatice la pacientii cu diabet zaharat (1).
Si totusi, ce sa mancam in postul Craciunului?
Din pacate, observ la cei mai multi pacienti ca se merge pe combinatia clasica de paine – cartofi – orez – paste fainoase si ciclul se repeta la nesfarsit pana de Craciun, cand se vireaza brusc spre o alimentatie hipercalorica, bogata in grasimi si produse animale.
Din fericire, avem la dispozitie o multitudine de vegetale, cereale, fructe pe care sa le testam, combinam si degustam. Ca un pont, legumele congelate, pe care le gasiti cam in orice supermarket sunt extrem de sanatoase si pot fi un bun punct de plecare pentru a gati feluri de mancare delicioase. De ce spun asta? Prin congelarea rapida dupa recoltare, sunt pastrate cam toate principiile nutritive, spre deosebire de ce gasim uneori in piata sau chiar in galantarul magazinelor la raionul legume-fructe (prin oxidare, legumele de a 2-a sau a 3-a zi isi pierd din vitamine si antioxidanti).
Si ca sa trecem la lucruri concrete, iata mai jos cateva sugestii simple pentru mesele din perioada postului:
- hummus (din naut) sau orice tip de pateu vegetal: soia, linte, caju, fasole, etc. Puteti gasi aici inspiratie.
- supa crema din dovlecei, ciuperci, rosii, legume asortate, etc.
- ciorba din perisoare vegetale – reteta aici
- legume mexicane la tigaie cu snitele din soia (se poate folosi orice alt amestec de legume congelate)
- paste fainoase integrale cu sos bolognese vegetal – reteta aici
- paste fainoase integrale cu ciuperci, sos de rosii si tofu la grill
- sarmale vegetale cu ciuperci, orez, nuca
- supa Minestrone – reteta aici
- salate combinate: cu dovlecei, sfecla, conopida, quinoa, etc. Gasiti aici o gama variata de sugestii
- cuscus preparat simplu (ca aici), la care puteti adauga o garnitura de legume sau cartofi copti la cuptor
- falafel – preparat traditional oriental, foarte gustos si sanatos, servit cu o salata – reteta
- lasagna vegetariana – http://gourmandelle.com/ro/lasagna-vegetariana-cu-ciuperci/
- Tacos vegetarian – reteta aici
- burgeri, mici, carnati vegani – gasiti la marile magazine si cel putin din ce am testat eu va recomand produsele Verdino, Fito-Fitt sau Aivia. O mentiune speciala: burgerul vegetal „Next level burger” de la Lidl este de neratat.
- Budinca de chia – se pun 30 g chia in 250 ml de lapte de migdale\soia si se tin 30 min la frigider. Se poate servi cu fructe proaspete: zmeura, capsuni, afine sau 2-3 nuci\alune. Puteti adauga deasupra o lingurita de miere
- granola din ovaz cu fructe
- Iaurt vegetal combinat cu fructe si cereale integrale; puteti folosi si un pumn de nuci, alune, seminte crude – nu cumparati iaurt cu fructe, ci taiati si adaugati voi fructele. Nu folositi cereale cu adaos de zahar
- orez cu lapte vegetal – plus scortisoara, mango, mar sau alte fructe dupa gust
- smoothie-uri combinate de banane cu fructe de padure, kiwi, mar, mango sau morcov cu ghimbir, castravete si lapte vegetal
La adresele date exemplu mai sus, gasiti si alte retete de post delicioase. Pofta buna!
Sunt curios ce mancati in aceasta perioada si ce ati testat si vreti sa impartasiti si cu altii. Sectiunea de comentarii va este deschisa.
Lasa un raspuns