Escrocheria Cardiline – medicamentul bun la toate

Voi incepe odata cu acest articol o serie mai lunga in care voi prezenta scam-urile (escrocheriile) cu medicamente, active in mediul onlinela ora actuala.

Nu este o noutate faptul ca pe internet se promoveaza prin diverse mijloace, suplimente/medicamente bune la toate, adevarate panacee care te scapa de afectiunile cronice. Si realitatea este ca bolnavii de diabet, boli cardiovasculare, cancere, leucemii, etc cauta de multe ori cu disperare ceva care sa ii vindece de suferinta.

Aici lucrurile pot fi dezbatute in cateva articole bune, insa pe scurt, tratamentul medicamentos, alaturi de schimbarea stilului de viata – prescrise de medicul specialist raman cea mai buna optiune. Si asta fiindca sunt indicatii bazate pe studii clinice serioase, experienta clinica de ani de zile si opiniile expertilor in domeniul medical.

Speranta de viata este in continua crestere in lume la ora actuala si se datoreaza printre altele si masurilor eficiente de preventie a bolilor, dar si a tratamentelor tot mai bune, care vizeaza atat boala de fond, cat si posibilele sale complicatii.

Oamenii au insa o tendinta naturala de a mai face ceva in plus pentru afectiunea lor (si asta nu e de condamnat), de a fi incantati de medicamente minune, promovate in locuri obscure, cu titluri bombastice si pretentii demne de o cauza mai buna.

Fara exceptie, toate produsele care apar chiar si in reclamele de pe facebook, instagram sau in rezultatele cautarilor Google – sunt suplimente alimentare. Asta inseamna ca vor contine extracte din diverse plante, cu pretins efect terapeutic. Realitatea este ca, desi exista si medicamente care au fost obtinute pornind de la un component activ din plante, arareori suplimentele alimentare au vreun efect. In 99% din cazuri sunt doar bani aruncati pe fereastra, nefiind studiate, nefiind standardizate si nici macar garantate a contine ce se pretinde pe eticheta.

Sa revenim la cazul „Cardiline”, al carui link (https://www.hheq.info/Cardiline_RO/#1) l-am primit de la o cunostinta. Pretentiile sale sunt ca te scapa de hipertensiune, intareste vasele de sange si creste imunitatea.

Sa facem o scurta „analiza pe text”:

  1. site-ul este in mod vizibil tradus cu Google Translate, exprimarile urmatoare nemailasand loc de alte comentarii: „au fost vizați funcționari de la medicină”, „Bolile cardiovasculare sunt numărul 1 printre liderii mondiali de bolicare provoacă decesul prematur”, „Eterul a fost oprit în grabă și lansată imediat publicitate”, „Medicamente pentru multe boli, chiar și cele mai grave la sigur vor fi dezvoltate.”
  2. desi site-ul da impresia de profesionalism si diversitate, cu multe link-uri in partea de sus a ecranului, nici unul din acestea nu este functional
  3. se mentioneaza numele lui Mihai Coposu – specialistul principal în Centrul de boli cardiace și chirurgie vasculară, doctor în științe medicale, cardiochirurg practic. O simpla cautare pe Google dupa poza acestuia va returna faptul ca ii apartine de fapt lui Adam Daniel Rotfeld, fost ministru al afacerilor externe in Polonia. (vezi captura de ecran de mai jos)
  4. Se fac cateva afirmatii false si anume „Cardiline este un produs al Centrului român de biologie moleculară”, „are recunoaștere internațională, certificate, articole științifice, mii de pacienți satisfăcuți”. Adevarul este ca nu exista studii, nici articole stiintifice care sa mentioneze acest preparat si nici nu este produs al centrului mentionat anterior.
  5. Acest preparat face de toate: te scapa de hipertensiune arteriala, hemoroizi, prostatita, creste imunitatea, etc. Oare? Orice lucru prea frumos pentru a fi adevarat, chiar asa si este – o minciuna gogonata.
  6. Un alt nume „cu greutate” apare in articol – Radu Ignat Președintele Uniunii rețelelor de farmacie din România. O cautare pe Google dupa acest nume si aceasta asociatie, arata ca nu exista. Mai mult, poza folosita se regaseste pe diverse site-uri rusesti si maghiare, ce promoveaza acelasi preparat.
  7. Se folosesc tehnici clasice de manipulare prin starnirea emotiilor negative fata de sistemul corupt care ne vrea raul si care ascunde adevarul. Se sustine sus si tare ca acest preparat minune este atat de bun, ca in 7 saptamani de cureti de tot (pardon… de toate). Si ca nimeni nu ar vrea sa il promoveze oficial in farmacii sau cabinete, fiindca ar insemna falimentul sistemului, atent intretinut de industria farma, etc. Va suna cunoscut?
  8. Spre sfarsitul articolului interminabil, se prezinta o super promotie cu o reducere exclusiva de 50%, impingand spre comanda orice persoana care a ajuns pana aici, cu un formular simplu: nume, numar de telefon si „plaseaza comanda”.
  9. La final, pentru o mai mare credibilitate, exista o lista luuunga de comentarii pozitive, printre care si asa-zisi medici, care confirma, lauda si sustin acest preparat, asigurand cititorul de completa siguranta si eficienta a produsului. Evident, exprimarea este tot de Google Translate, raspunsurile la comentarii au confuzii de nume, pozele false, etc.
  10. Nu exista nicaieri o lista completa a ingredientelor, un prospect de studiat, efecte adverse, contraindicatii sau detalii despre acest preparat. Si totusi, din pacate, multi aleg sa mearga prin credinta, alegand ceva cu minime detalii tehnice, in locul unui produs acreditat, testat si validat, cu un prospect ce ofera informatii clare si transparente.

Toate cele 10 puncte sunt deja clasice si pot fi aplicate cam in orice scenariu de preparat minune ce se vinde foarte scump pe internet (Da, pretul este mai mereu un numar cu 3 cifre!)

Nu uitati in final ca „natural”, „ingrediente vegetale”, etc nu inseamna lipsa efectelor adverse. Exista multe extracte din plante care interactioneaza cu medicamentele pe care le administrati deja sau pot agrava anumite suferinte deja existente. Va dau doar cateva exemple in acest sens: schinduful poate produce hipoglicemie sau perturba coagularea la cei care au medicatie anticoagulanta (valabil si in cazul melatoninei), echinacea interactioneaza cu orice terapie pe baza de corticosteroizi, iar gingko biloba poate creste riscul de sangerare la cei predispusi. Nu in ultimul rand, grapefruit-ul creste de pana la 3 ori concentratia statinelor (pastile care scad colesterolul) in sange si exacerbeaza efectele lor adverse.

Cereti intotdeauna sfatul medicului cand decideti sa testati ceva gasit pe internet. Acel „mai bine” pe care il cautati poate sa va faca rau (sanatatii, dar si buzunarului).