Despre cuptorul cu microunde s-au scris mii de articole si se vor mai scrie, iar parerile arareori au fost congruente.
2021 este chiar anul in care aniversam 75 de ani de cand primul dispozitiv de acest fel a fost vandut pe piata si desi tehnologia este deja veche, putini o inteleg si multi inca nu stiu sa dea raspunsul la vesnica intrebare: „Este cuptorul cu microunde daunator sanatatii ?”
Pentru inceput, pe scurt despre tehnologia folosita si cum functioneaza de fapt incalzitul mancarii la microunde…
Cuptorul cu microunde foloseste radiatii electromagnetice similare cu cele radio, dar de frecventa mai scurta. Aceste unde sunt incredibil de selective, influentand in principal apa si alte molecule ce sunt asimetrice din punct de vedere electric – la un capat incarcate pozitiv si la celalalt negativ. Microundele fac aceste molecule sa vibreze si sa acumuleze rapid energie si caldura.
Cum ramane cu prelucrarea termica a alimentelor?
Se stie deja ca prin caldura se pierd vitamine si\sau minerale din legumele sau fructele procesate in acest fel. Marele avantaj al microundelor este timpul rapid de pregatire, ce permite pastrarea unui procent important al vitaminelor C, B sau antioxidantilor, spre exemplu, dar si al altor nutrienti importanti. In plus, lipsa apei in exces la pregatirea unor legume, nu lasa ca substantele benefice sa se piarda prin lichidul in care sunt pregatite. (1) (2)
Beneficii sau riscuri asociate cuptorului cu microunde
Foarte multi au o reticenta la cuvantul radiatie electromagnetica si efectele sale, dar trebuie sa stiti ca cele folosite in cazul de fata sunt de tip non-ionizant, exista o carcasa de metal si un geam din sticla, ce nu permit iesirea undelor in afara cuptorului si deci nu pot cauza nici o efect negativ asupra corpului uman. (3)
Studiile arata ca anumite alimente, in special carnea procesata genereaza compusi daunatori la temperatura inalta: nitrozamine. Cuptorul cu microunde nu depaseste 200 grade Celsius si este mai sigur decat a pregati alimentele prin frigere, pe gratar sau prajire.
Este important a evita incalzirea in recipiente de plastic, dat fiind ca acestea pot transfera compusi periculosi in alimente, de tipul bisfenol A (implicat in aparitia cancerului, obezitatii sau afectarii tiroidiene) (4) (5) (6).
Multi pretind ca exista riscul de cancer, alimentele pot deveni radioactive sau chiar modifica ADN-ul prin incalzirea in cuptorul cu microunde. Studiile efectuate demonteaza aceste mituri, radiatiile non-ionizante folosite la incalzirea alimentelor nefiind suficient de puternice pentru a cauza modificari de structura. Singurul efect este de a induce miscarea moleculelor de apa. (7) (8)
Am incercat sa fac un sumar al tuturor informatiilor bine intemeiate si dovezilor stiintifice asupra subiectului prezentat. Iar toate acestea duc la concluzia ca a folosi cuptorul cu microunde este o indeletnicire absolut sigura pentru sanatatea voastra.
Astept si parerile voastre sau alte argumente pro\contra.
Lasa un raspuns