Turmericul (curcumin) – utilizare si beneficii dovedite pentru sanatate

Turmericul este o planta originara din sudul Asiei si India, facand parte din familia ghimbirului. Este unul din principalele ingrediente din curry, caruia ii confera culoarea specifica galben-portocalie.

Are o aroma de mustar, cu un gust iute, asemanator piperului negru.

Este una dintre cele mai studiate plante condiment si are numeroase beneficii pentru sanatate. Principalul ingredient activ al turmericului se numeste curcumin. Acesta se absoarbe foarte bine in combinatie cu piperul negru (piperina).

1. Ce contine (1) o lingura de pudra de turmeric?

  • 26 % din necesarul zilnic de mangan
  • 16 % din necesarul zilnic de fier
  • 5 % din necesarul de potasiu pe zi
  • 3 % din necesarul zilnic de vitamina C

2. Efectul anti-inflamator (2, 3)

Exista numeroase studii care atesta acest efect benefic asupra organismului. Inflamatia cronica favorizeaza majoritatea bolilor cronice: diabet zaharat, boli cardiovasculare, cancer, boala Alzheimer, etc.

De aceea, o substanta cum este curcuminul poate ameliora simptomele si preveni aparitia unora din aceste afectiuni. Este bine de mentionat ca sunt necesare doze mari administrate zilnic pentru a obtine acest efect: aprox. 500 mg de 2-3 ori pe zi.

3. Reduce simptomatologia asociata artritei (4)

Doze de 1000 mg pe zi au un efect comparabil cu al antiinflamatoriilor non-steroidiene in ameliorarea simptomelor din bolile degenerative osteo-articulare: diclofenac, ibuprofen, celecoxib, etc. Curcuminul blocheaza citokinele si enzimele inflamatorii, incluzand 5-LOX si COX-2.

4. Poate fi util in preventia cancerului (5, 6)

Exista cateva studii ce arata un efect potent al turmericului in preventia aparitiei cancerului colorectal. Poate de asemenea preveni aparitia metastazelor, contribuie la moartea celulelor canceroase si reduce angiogeneza tumorala. Nu s-a studiat efectul terapeutic al curcuminului in cancer si nu este recomandat a inlocui tratamentul prescris de specialistul oncolog.

5. Benefic in depresie, cu rol in procesele de invatare si memorie (7, 8)

S-a efectuat un studiu controlat, randomizat, in care s-a comparat efectul turmericului (1 g/zi) comparativ cu al fluoxetinei (Prozac) pe loturi de pacienti cu depresie. In 6 saptamani, efectele erau comparabile in cele doua grupuri.

Turmericul poate stimula productia de serotonina si dopamina si de asemenea cea de factor neurotrofic derivat din creier, o proteina cu rol important in memorie si invatare.

Precautii si efecte adverse

Turmericul este, fara indoiala un condiment cu multiple beneficii, insa sunt si cateva lucruri de care trebuie tinut cont la administrarea sa (mai ales in doze mari).

Se poate produce o hipersecretie de suc gastric, avand drept consecinta o iritatie a mucoasei digestive. De asemenea, curcuminul duce uneori la o subtiere excesiva a sangelui, interactionand cu medicatia anticoagulanta. Daca sunteti in tratament cu warfarina, sintrom, trombostop, eliquis, etc, discutati cu medicul curant inainte de a folosi turmeric.

Este contraindicat la persoanele gravide, pentru cei care se pregatesc de interventii chirurgicale sau la cei care au calculi biliari sau colecistita.