Rosiile – 6 beneficii aduse sanatatii

Inca suntem in plin sezon al acestui fruct cu gust extraordinar, plin de antioxidanti, savoare si nelipsit din salatele de sezon. Vorbim despre rosie, considerata leguma din punct de vedere culinar si nutritional, dar fiind fruct din perspectiva botanicii (parte a familiei Solanaceae).

Pe cat de gustoasa, pe atat de sanatoasa este, iar in randurile de mai jos vom afla impreuna ce beneficii ne aduce sanatatii:

1. Continutul nutritional (la 100 g produs):

– 21 kcal
– 19.1 mg vitamina C
– 222 mg potasiu
– 62 micrograme vitamina A
– 1.1 g fibre
– 15 micrograme folati
– 11 mg magneziu

2. Este bogata in antioxidanti: licopen, beta caroten, naringenin, acid clorogenic. Licopenul se afla in cantitate mai mare in rosiile procesate: ketchup, sos de tomate, suc de rosii, etc. (1). Absorbtia sa creste de pana la patru ori cand este ingerat impreuna cu o sursa de grasime: spre exemplu uleiul folosit in salate (2).

3. Antioxidantii, in special licopenul, scad nivelul colesterolului LDL (3), scad nivelul inflamatiei si markerii stresului oxidativ (4). De asemenea protejeaza impotriva cancerului de prostata, ovar, plaman si stomac. (5, 6, 7)

4. Ofera protectie pielii – un studiu a aratat ca folosirea combinatiei pasta de tomate cu ulei de masline protejeaza pielea impotriva razelor solare nocive si creste productia de pro-colagen, o molecula care intra in structura tegumentului si il pastreaza ferm si tanar (8).

5. Imbunatateste vederea – luteina, beta-carotenul, licopenul contribuie la o vedere mai buna si pot preveni degenerarea maculara. (9)

6. Ajuta in management-ul complicatiilor diabetului zaharat – persoanele cu diabet, care au folosit rosii gatite in meniul lor zilnic, timp de 30 de zile au avut o scadere a peroxidarii lipidelor, o reactie in lant in care radicalii liberi ataca tesutul gras, ducand la distructii ce cresc riscul de boala cardiaca. (10)