Spirulina – beneficii si riscuri pentru sanatate

Spirulina este o alga albastra – verde, foarte populara ca supliment alimentar. Ea apartine familiei cyanobacterium si poate creste atat in apa dulce, cat si sarata, fiind o bacterie unicelulara. Culoarea ei este data de cei doi pigmenti continuti: ficocianina (albastru) si clorofila (verde).

A fost consumata inca din cele mai vechi timpuri si considerata remediu pentru multe afectiuni. Care sunt insa dovezile pentru beneficiile sale si care sunt riscurile asociate consumului uman?

Beneficiile pentru sanatate

1. profil nutritional – iata ce contine o lingura de spirulina (7 g):

  • 20 calorii
  • 4 g de proteine (contine toti aminoacizii esentiali)
  • 1.67 g de carbohidrati
  • 0.54 g grasimi
  • 8 mg de calciu
  • 2 mg fier
  • 14 mg de magneziu
  • 8 mg de fosfor
  • 95 mg de potasiu
  • 0.7 mg de vitamina C

Contine de asemenea vitamine din grupul B, acid folic, vitamin A si K. Multi au sustinut ca reprezinta si o sursa buna de vitamina B12 (necesara vegetarienilor sau in carente de alta cauza). Realitatea este ca in spirulina intalnim doar pseudovitamina B12, fara activitate biologica in corpul uman (1).

2. Poate imbunatati simptomele din rinitele alergice – sunt studii care arata ca 2 g de spirulina pe zi pot reduce simptome ca: stranutul, congestia nazala, mancarimea (2)

3. Reduce nivelul colesterolului – LDL – colesterolul este fractia aterogena, asa zisul „colesterol rau”, care poate infunda vasele de sange. Studiile au aratat ca 1 g de spirulina pe zi, poate reduce nivelul colesterolului dupa 3 luni. (3)

4. Reduce nivelul tensiunii arteriale – 4.5 g de spirulina pe zi pot reduce cu pana la 10 mmHg valoarea tensiunii arteriale sistolice. (4)

5. Are un rol antioxidant si anti-inflamator puternic – ficocianina reduce nivelul de radicali liberi si inhiba productia de molecule pro-inflamatorii, ajutand la reducerea riscului bolilor cronice si a imbatranirii (5), (6).

6. Imbunatateste forta musculara si anduranta – durata exercitiilor pana la aparitia oboselii, a fost semnificativ mai lunga in grupul celor care au folosit suplimente cu spirulina. Acestea au scazut rata de oxidare a carbohidratilor si au crescut rata de oxidare a grasimilor cu 10.9%., comparativ cu grupul de control. In plus, nivelul de glutation a fost mai mare in grupul celor cu suplimente de spirulina. (7)

7. Poate imbunatati controlul glicemic la pacientii cu diabet zaharat – un studiu de mici dimensiuni, controlat placebo, a aratat o reducere de 1% a valorii Hb A1c (hemoglobina glicata), cu beneficii importante asupra reducerii mortalitatii. Sunt necesare studii de mai mare amploare, insa rezultatele preliminare sunt promitatoare (8)

In plus, spirulina contine zeaxantina – un pigment natural ce previne pierderea vederii. De asemenea, continutul de vitamina C, E si B6, alaturi de un rol minor in productia de leucocite, pot creste imunitatea. Totusi, aceste efecte nu sunt suficient studiate pentru a justifica o recomandare medicala.

Poate deveni spirulina periculoasa pentru sanatate?

Spirulina recoltata din mediul natural, salbatic de dezvoltare poate fi contaminata cu bacterii sau contine metale grele. Este astfel preferata spirulina de cultura.

Nu a fost testat efectul acestei alge asupra femeilor insarcinate sau care alapteaza, de aceea este indicat sa evite suplimentele cu spirulina.

Spirulina este contraindicata persoanelor cu tulburari de coagulare si este preferabil a fi evitata si de catre cei cu boli auto-imune: lupus, scleroza multipla, artrita, tiroidita autoimuna, etc.

In concluzie, spirulina ofera destule beneficii pentru a fi indicata ca supliment alimentar in anumite conditii, insa nu va suplini niciodata un regim alimentar variat, bazat pe legume, fructe, cereale, carne slaba, ulei de masline.

Sunt necesare studii suplimentare pentru a demonstra cu certitudine beneficiile enumerate si poate chiar unele noi.