Dieta in psoriazis

Psoriazisul reprezinta o afectiune inflamatorie cronica a tegumentului, ce implica atat mecanisme genetice, cat si declansatori din mediu. Este o boala netransmisibila, manifestata prin leziuni de descuamare insotite de mancarime si pete rosii in diverse parti ale corpului. Zonele cel mai des afectate sunt pielea capului (scalpul), coatele, genunchii, palmele, unghiile.

Din pacate nu exista o dieta care sa vindece psoriazisul, insa anumite alimente pot ameliora simptomatologia.

Psoriazisul are o componenta autoimuna si poate fi asociat cu diabetul zaharat sau boala celiaca. Studiile sustin ca o dieta saraca in gluten poate ameliora simptomele si\sau aparitia de noi placi psoriazice. Explicatia ar fi existenta de anticorpi comuni boala celiaca – psoriazis. (1)

Se vor evita alimentele ce contin grau, orz, secara si derivatele lor: paine, paste fainoase, sosuri, bere.

Aceasta regula se aplica in special celor care au concomitent atat boala celiaca, dar si sensibilitate la gluten. Ceilalti pot incerca limitarea acestor alimente, insa daca nu observa imbunatatiri, restrictiile mentionate mai sus nu sunt necesare.

Este importanta reducerea alimentelor pro-inflamatorii si consumarea de alimente sanatoase. Astfel, este de dorit sa consumi peste de cel putin doua ori pe saptamana, carne slaba de pasare (fara piele), fructe, legume si sa eviti grasimile hidrogenate, ce aduc un aport de acizi trans, pro-inflamatori.

Se vor evita alimentele intens procesate, care pot duce la obezitate, sindrom metabolic, diabet zaharat – afectiuni ce declanseaza un status inflamator in organism. In acest sens, s-a observat ca reducerea IMC-ului (indicele de masa corporala) pentru persoanele obeze, a dus la o ameliorare a simptomatologiei in psoriazis. (2)

Anumite legume contin solanina, ce afecteaza digestia si produc inflamatie. Este bine ca sa fie consumate in cantitati limitate, in functie de efectele observate individual. Acestea sunt: cartofi, rosii, vinete, ardei gras. (3)

In ce priveste carnea rosie, ouale si lactatele – contin un acid gras, numit arahidonic. Anumiti metaboliti ai acestuia pot juca un rol in dezvoltarea leziunilor din psoriazis. Este bine a limita consumul de carne de vita, oaie, porc, carne procesata si oua.

Se pare ca exista o legatura intre consumul de alcool si psoriazis, desi sunt necesare studii suplimentare. (4) S-a constatat ca barbatii care consuma alcool raspund mai greu la tratamentul pentru psoriazis si de asemenea, cei care renunta pentru o perioada la alcool, au leziuni mai putine.

Nu in cele din urma, anumite suplimente ajuta la reducerea frecventei eruptiilor si gravitatii simptomelor: vitamina B12, seleniul, uleiul de peste, vitamina D. (5)

Asta ne spun studiile de pana acum, insa in practica fiecare persoana cu psoriazis este bine sa fie atenta la ce mananca si sa observe daca anumite alimente ii declanseaza sau agraveaza leziunile. In acele situatii, va limita sau elimina produsul respectiv.