Detoxifierea a fost, este si va reveni destul de des in limbajul popular, dar si pe multe site-uri ce ofera sfaturi nutritionale.
Ce reprezinta acest concept?
Ei bine, se presupune ca organismul acumuleaza de-a lungul vietii substante inutile, toxice, care trebuie eliminate cat mai rapid. Care sunt mai precis aceste substante, unde se ascund ele si de ce ai convietuit ani de zile cu ele, fara probleme si brusc este necesar sa le elimini? Ei bine, nici unul din sustinatorii acestor diete de detoxifiere nu poate da raspunsuri satisfacatoare la mai sus amintitele dileme.
Corpul uman este o masinarie incredibila cu metode eficiente de a elimina excesul de substante potential daunatoare. Din arsenalul sau fac parte: ficatul, rinichii, sistemul digestiv, pielea, plamanii. Atat timp cat ele functioneaza la parametrii optimi, nu avem de ce sa ne ingrijoram. Compusi cu potential nociv, cum ar fi: dioxidul de carbon, urmele de metale grele, compusii de retentie azotata, metabolitii medicamentelor, anumite bacterii, etc – vor deveni inofensivi si eliminati prin urina, fecale, transpiratie si respiratie.
Dietele de tip detox (parte a medicinei alternative), pretind a imbunatati procesele naturale, fiziologice si in plus te ajuta sa scapi de obezitate, oboseala cronica, inflamatie, boli autoimune si sa controlezi mai bine diabetul zaharat sau alergiile.
In ce constau dietele de tip detox?
In general, sunt mai multe variante propuse:
- post negru 1-7 zile
- folosirea de laxative
- a bea doar anumite lichide, sucuri sau smoothie-uri
- folosirea de suplimente si plante medicinale (ceai verde, argila, iaurturi, apa cu lamaie, fibre vegetale, etc)
- se elimina complet din alimentatie: zaharul, alcoolul, cafeaua, tigarile
Ce se intampla de fapt?
De multe ori dupa ce urmezi un asemenea plan de detoxifiere te simti mai bine si asta nu inseamna ca s-a produs o minune in cateva zile, ci pur si simplu ai adoptat un stil de viata mai sanatos si povara metabolizarii alimentelor procesate s-a redus, iar gradul de inflamatie sistemica a scazut la un nivel optim. Nu este un secret ca excesul de zahar, consumul de alcool sau fumatul au efecte dezastruoase asupra corpului, asa ca este logic a fi in forma fara ele.
Pe de alta parte, facand aceste modificari, ajuti ficatul, tubul digestiv si rinichii sa functioneze cu un randament mai mare in activitatea pe care oricum o faceau de la inceput.
Este adevarat ca din mediul inconjurator si prin alimentatie, sunt introduse anumite substante chimice in corp: ftalati, poluanti organici persistenti, bisfenol A si metale grele. Uneori, organismul nu reuseste sa le elimine complet, dar nu exista nici o dovada ca pretinsa detoxifiere ar avea vreun beneficiu in acest sens.
Care este realitatea?
Realitatea este ca totul a devenit o industrie, una foarte profitabila, ce exploateaza dorinta omului de a fi sanatos, fara vreun efort. Fiindca, a fi sanatos, presupune efortul de a-ti schimba obiceiurile alimentare, a face exercitiu fizic regulat, a dormi cand si cat trebuie, a fi activ social, a avea relatii bune cu cei din jur: prieteni, familie.
Si toate acestea presupun munca si dedicare zilnica. Nu e mai simplu sa mananci ce vrei, cand vrei, sa pierzi noptile, sa fii sedentar, urmarind un serial la TV sau un meci de fotbal? Stii ca oricand poti apela la diete detox timp de cateva zile si ai rezolvat problema.
Chiar asa simplu sa fie? Nicidecum!
Din pacate (sau din fericire), sanatatea nu este dobandita chemand geniul din lampa, ci facand schimbari concrete si sustinute.
Un organism sanatos, asa cum a demonstrat si laureatul premiului Nobel pentru medicina Yoshinori Ohsumi, are in celulele sale mecanisme eficiente pentru a lupta cu infectiile, a elimina proteinele distruse si reziduurile toxice si a functiona eficient pentru a preveni imbatranirea.
Multe din dietele detox pot produce mai mult rau decat bine, cauzand deficit de minerale, vitamine, apa si energie. Sa nu mai vorbim de efectele negative ale abuzului de laxative si produselor de tip „curatare a colonului”, ce produc balonari, crampe, diaree, dezechilibru hidro-electrolitic. Plus, banii aruncati pe suplimente inutile, promovate cu sarg de nutritionisti facuti pe banda rulanta…
Pentru a fi sanatos si pentru ca organele tale sa fie eficiente in a te proteja de agresiunea factorilor externi (toxine, daca vreti), putem sa folosim cateva metode simple:
- evitarea produselor intens procesate
- efectuarea de exercitii fizice, minim 150 min/saptamana
- consumarea de fructe, legume si cereale – in fiecare zi
- asigurarea unui somn odihnitor – 6-8 ore pe noapte
- limitarea consumului de alcool, grasimi saturate si zahar, oprirea fumatului
Pentru acestea, exista nenumarate studii care le sustin eficienta in preventia bolilor si in cresterea sperantei de viata, in schimb pentru dietele detox, evidentele sunt inexistente.
Pentru cei interesati de studii si dovezi suplimentare, care sustin randurile de mai sus, puteti consulta:
Extraordinar articol!
Sunt de acord și sper că mulți oamenii să își deschidă ochii și să investească cu adevărat în sănătatea lor.
Continuați aceasta muncă minunată pe care o faceți!
Cu drag,
Mariana Buda