Organismele modificate genetic – impactul asupra sanatatii

Conform legislatiei europene, organismele modificate genetic (OMG) sunt plante sau animale crescute pentru a oferi un randament sporit sau pentru a rezista la boli, prin modificarea structurii lor celulare si genetice.

OMG au fost si inca reprezinta un subiect controversat printre consumatori si oameni de stiinta deopotriva. Multe alimente au inscrisuri mari pe eticheta: „Nu contine Organisme Modificate Genetic”. Care este adevarul si ce putem stii cu certitudine in aceasta chestiune?

In SUA, circa 90% din culturile agricole de soia, porumb si bumbac sunt cu organisme modificate genetic. In Uniunea Europeana lucrurile sunt diferite – 16 state au interzis OMG, in timp ce Romania si Belgia raman deschise acestor culturi. Singura cultura aprobata a fi cultivata in Europa este cea de porumb modificat genetic si de asemenea sunt permise importul a inca 60 de culturi din alte zone ale lumii (1)

OMG contin ADN modificat prin inginerie genetica, cu mai multe beneficii: rezistenta la daunatori\insecte, toleranta la erbicide, rezistenta crescuta la arsita sau inghet, randament mai mare la hectar. De asemenea prin aceasta tehnica se pot obtine varietati de fructe fara seminte (pepeni sau struguri spre exemplu) sau culturi cu o cantitate mai mare de proteine, calciu, folati. Acest ultim aspect este important in tarile in curs de dezvoltare.

Principalele ingrijorari referitoare la OMG sunt asupra diferentelor de continut nutritional, raspunsul alergic sau efecte adverse cum ar fi toxicitatea, afectarea de organ sau transferul genetic.

Din fericire s-au facut zeci de studii privind siguranta alimentara a acestor produse si le putem vedea rezultatele in mod public. Iata cateva dintre cele mai importante:

  • in 2003 un studiu a examinat in paralel 4 grupe de cobai, in functie de dieta lor: rosii nemodificate genetic, rosii OMG, ardei OMG si ardei non-OMG. S-au administrat cantitati de peste 7000 de ori limita superioara a consumului uman zilnic din aceste alimente pentru o perioada de 30 de zile. S-au efectuat la final teste diverse, inclusiv de histologie microscopica. Nu s-au gasit modificari de niciun fel asupra organelor sau sanatatii acestor cobai (2)
  • un studiu din 2005 a evaluat efectele cartofilor modificati genetic hranind timp de 10 saptamani un grup de cobai cu o dieta ce continea 5% cartofi modificati genetic. Concluzia: nu au fost detectate modificari in greutatea corporala, pofta de mancare, sistemul reproducator sau greutatea organelor. In plus, nu au fost gasite dovezi asupra transferului genetic de la cartof la cobai. (3)
  • o meta-analiza a mai multor studii a concluzionat fara echivoc – OMG nu creeaza mutatii genetice, nu exista modificari asupra fertilitatii sau fatului celor care consuma astfel de alimente. De asemenea, organele si functiile acestora nu sunt afectate de OMG si nici nu exista dovezi in favoarea transferului genetic intre alimente si corpul uman (4)
  • OMS (Organizatia Mondiala a Sanatatii), in urma analizei cercetarilor in domeniu a stabilit reguli de siguranta si testare a OMG si afirma ca cele existente pe piata trec toate testele si nu pun niciun risc asupra sanatatii umane (5)

Din punctul meu de vedere, concluzia este evidenta: OMG nu pun niciun risc asupra sanatatii umane si folosirea lor pe scara larga aduce multe beneficii in ce priveste rentabilitatea, randamentul si aportul nutritional al alimentelor.

Care este parerea voastra asupra acestui subiect?