Poate ati auzit candva despre guta si simptomele ei, dar mai putine despre acidul uric. Care este insa legatura celor doua cu accidentul vascular cerebral? Vom vedea in randurile care urmeaza. Ca si in alte boli cronice, nutritia joaca si aici un rol important.
Acidul uric este un produs final de metabolizare al purinelor (compusi ce intra in principal in constituenta nucleului celular) si acumularea sa in exces poate declansa guta. Acidul uric poate creste si in leucemii sau alte boli insotite de distructie celulara importanta, dar si in insuficienta renala.
Guta este o afectiune descrisa inca din antichitate de vechii egipteni si Hipocrate. Acidul uric se acumuleaza in exces la nivelul articulatiilor si in timp produce durere locala puternica, edem, roseata, febra, limitarea miscarilor. Este mai des intalnita la nivelul articulatiei degetului mare de la picior.
Care sunt cauzele acumularii acidului uric si a declansarii gutei?
In primul rand poate fi o excretie deficitara data de insuficienta renala. Aceasta apare mai des la persoanele cu diabet zaharat, obezitate, hipertensiune arteriala sau la indivizii care iau anumite medicamente: diuretice, aspirina, imunosupresoare.
In al doilea rand poate fi vorba de o supraproductie a acidului uric, cum se intampla in leucemie, psoriazis, limfom, anemie hemolitica.
Nu in ultimul rand, poate fi vorba de un exces alimentar de alimente bogate in purine: carne rosie si organe, peste si excesul de carne in general. De asemenea alcoolul si bauturile bogate in fructoza determina un nivel crescut de acid uric in sange.
In trecut se credea ca acidul uric si riscul de guta sunt asociate si cu anumite produse vegetale bogate in purine, cum ar fi leguminoasele (fasole, mazare, linte, etc), ciupercile, sparanghelul, rosiile, afinele. Studiile au demonstrat insa contrariul, si din pacate multi medici inca recomanda evitarea acestor vegetale. (1), (2), (3), (4)
Aproximativ 10-15% din cei care au un nivel crescut de acid uric (hiperuricemie) dezvolta guta in final, iar parerile sunt impartite in ce priveste necesitatea unui tratament medicamentos inainte de declansarea acestei afectiuni.
Cu toate acestea, studii recente au aratat un risc cu 31% mai mare de a face accident vascular cerebral (AVC) la barbatii cu un nivel crescut al acidului uric (5). Acelasi studiu a evidentiat o crestere a mortalitatii de orice cauza la cei cu nivel ridicat de acid uric.
De aceea, daca esti o persoana cu un nivel crescut de acid uric si factori de risc pentru AVC (fumat, colesterol crescut, obezitate, diabet zaharat, etc) iti recomand sa incerci sa il scazi fie prin dieta, fie prin tratament medicamentos.
Cum poti reduce in mod natural nivelul acidului uric?
- in primul rand prin evitarea alimentelor care cresc nivelul acestuia: carnea rosie (vita, porc, vanat, oaie), organele (ficat, rinichi, creier), fructele de mare, alcoolul si bauturile racoritoare cu continut de fructoza\zaharoza
- studiile arata ca ciresele au un rol important in scaderea nivelului de acid uric si reducerea frecventei atacurilor de guta. 280 g de cirese pe zi pot reduce cu pana la 35% atacurile de guta. Sucul de cirese are aceleasi proprietati si cercetarile preliminare pun acest efect pe seama continutului de antocianine, un antioxidant prezent in aceste fructe (6), (7)
- ghimbirul poate scadea nivelul acidului uric, reduce intensitatea atacurilor de guta si a inflamatiei asociate (8). Se poate aplica local sub forma de comprese sau intern, sub forma de ceai
- o hidratare corespunzatoare va ajuta la buna functionare a rinichilor si la eliminarea cristalelor de acid uric ce se pot acumula in sange
- silimarina\armurariul a dovedit si el prin cateva studii limitate pe cobai ca poate reduce nivelul acidului uric (9)
In concluzie, daca suferiti de guta sau aveti un nivel ridicat al acidului uric consultati un medic si urmati indicatiile oferite. De multe ori printr-o dieta adecvata, la nivele moderat crescute, se pot obtine rezultate bune in scaderea acidului uric.
Lasa un raspuns