Dieta Dukan a fost si inca ramane una dintre cele mai populare metode de a slabi. A fost adoptata de-a lungul timpului atat de vedete, cat si de oameni obisnuiti de pe tot Globul. Dar ce presupune aceasta si cat de benefice sunt efectele ei?
In primul rand, dieta a aparut in anii ’70, creata de dr. Pierre Dukan si a devenit populara dupa publicarea cartii sale in anul 2000.
Dieta promite o scadere rapida in greutate, bazandu-se pe un regim hiperproteic, hipoglucidic, fiind cumva inrudita cu dieta Atkins.
Cuprinde patru faze, dupa cum urmeaza:
- Faza de atac – dureaza 1-7 zile si include: carne slaba de vita, porc, pui (fara pielita), organe, peste, oua, minim 1,5 l de apa pe zi, 9g de tarate de ovaz pe zi, indulcitori artificiali. Se evita uleiul, prajelile si dulciurile.
- Faza de croaziera – dureaza pana la 12 luni: vei alterna zilele doar cu proteine, cu cele in care vei putea adauga si legume (ce nu contin amidon); vei consuma zilnic 2 linguri de tarate de ovaz. Nu sunt permise fructele
- Faza de consolidare (fiecare 100g pierdute in greutate inseamna o zi in plus de dieta): poti consuma alimentele de la punctele 1 si 2, alaturi de circa 100g fruct pe zi, maxim 40g branza pe zi, 1-2 portii de legume cu amidon/saptamana (cartofi, porumb, orez, etc), 2.5 linguri de tarate de ovaz pe zi obligatoriu, 2 felii de paine integrala pe zi. Sunt interzie oleaginoasele si vei avea obligatoriu o zi pe saptamana in care respecti regulile fazei de atac
- Faza de stabilizare – sunt permise toate alimentele, atat timp cat nu incepi sa iei in greutate, moment in care revii la faza 1. Vei continua sa ai o zi pe saptamana exclusiv cu proteine si vei consuma 3 linguri de tarate de ovaz pe zi.
Ce spun studiile despre aceasta dieta si principiile ei ?
- unul din putinele studii facute specific pe acest tip de dieta a aratat urmatoarele: femeile care au urmat-o au slabit circa 15 kg in 8-10 saptamani, insa au avut un aport insuficient de vitamina C sau folati. De asemenea, adoptand aceasta dieta pe termen lung a crescut riscul de afectare hepatica si renala, osteoporoza si boli cardiovasculare. (1)
- consumul excesiv de carne rosie si carne procesata in general creste riscul de cancer si boli cardiace. Mai multe detalii in acest articol.
- dieta limiteaza drastic consumul de fibre alimentare in primele doua faze, mult sub nivelul recomandat. Astfel, se pierd efectele benefice de protectie cardiovasculara, anti-cancer, scaderea glicemiei sau a colesterolului si scaderea insulino-rezistentei, ca parte a consumului de fibre (2)
- dieta foloseste din abundenta surse de grasimi saturate, evitand in primele trei faze aproape cu desavarsire sursele de grasimi mono si polinesaturate, cu efecte benefice asupra sanatatii. Despre grasimi si efectele lor, gasiti aici mai multe detalii
- consumul excesiv de proteine agraveaza starea de sanatate a celor cu boli renale pre-existente (3)
- efectul de scadere ponderala este cert pentru dietele hiperproteice si hipoglucidice, conform studiilor (4), (5)
In concluzie, este cert ca pe termen scurt exista rezultate rapide in ce priveste scaderea in greutate pentru cei care urmeaza aceasta dieta. Pe de alta parte, este foarte restrictiva si e greu de urmat pe termen lung. Din experienta mea si a colegilor mei, cei care renunta dupa cateva luni la acest regim vor castiga rapid in greutate, ajungand de cele mai multe ori la o greutate mai mare decat inainte de a porni dieta.
Avand in vedere si multele riscuri asupra sanatatii pe care le pune si aspectul de nesustenabilitate pe termen lung, nu va recomand dieta Dukan, ci este indicat sa alegeti un regim sau stil de viata nou, pe care sa-l puteti respecta pana la batranete si cu ajutorul caruia nu doar sa slabiti, dar sa va mentineti si greutatea. In acest sens exista dieta DASH, dieta mediteraneeana sau cea ovo-lacto-vegetariana.
Lasa un raspuns