Cafeaua noastra cea de toate zilele… beneficii si riscuri

Foarte multi dintre voi nu isi pot imagina ce inseamna sa iti incepi ziua fara o cafea. Totusi, este acesta un obicei bun pentru sanatate? Vom afla raspunsul in randurile care urmeaza.

Interesant de stiut este ca 66% dintre femei si 62% dintre barbati isi incep ziua cu o cafea. Un american obisnuit consuma 3 cesti de cafea pe zi si piata de cafea din SUA are vanzari de peste 5 mld $ anual.

Cele mai populare bauturi pe baza de cafea sunt Latte, Cappuccino, Espresso, Mocha si Americano.

Cofeina este o substanta amara, un alkaloid care face parte din familia de compusi heterociclici, cunoscuti si sub numele de purine. Se gaseste in cafea, ceai, cacao, nuci de cola, guarana.

Cata cofeina contine fiecare tip de cafea ? (1)

  • Espresso – 80 mg
  • Cafea instant – 75 mg
  • Latte – 80 mg
  • Cappuccino – 80 mg
  • Cafea la filtru – 95 mg

Ce spun studiile despre efectul pozitiv al cafelei/cofeinei asupra organismului?

  • consumul de cafea scade riscul de depresie cu 20%, conform unui studiu realizat pe 50000 femei (2). De asemenea contribuie la scaderea ratei de suicid (3)
  • cafeaua scade riscul de cancer hepatic si cu 15% riscul de cancer colo-rectal la cei care consuma cel putin 4 cesti de cafea pe zi (4), (5)
  • reprezinta una din cele mai bune si puternice surse de antioxidanti (6)
  • boala Parkinson este a doua cea mai comuna boala neurodegenerativa, fara un tratament curativ cunoscut. Cafeaua poate scadea riscul de declansare cu pana la 60% (7) (8). Efectul nu apare la cei care consuma cafea decofeinizata.
  • cafeaua scade riscul de dementa si Alzheimer cu pana la 65% (9)
  • diabetul zaharat de tip 2 este o boala ce afecteaza aproximativ 500 milioane de oameni la nivel global si incidenta este in crestere. Cafeaua pare sa aiba un rol protectiv in declansarea acestei boli cronice, reusind sa reduca riscul cu pana la 50% (10), (11)
  • cafeaua poate creste rata metabolica bazala si ajuta in procesul de scadere in greutate. Studiile au aratat o crestere a arderilor de grasime de pana la 10% in cazul celor obezi (12)
  • cafeina creste nivelul de energie si capacitatea de concentrare, dar cu siguranta pentru asta nu avea nimeni nevoie de studii, fiind poate principalul motiv pentru care este consumata (13)
  • cafeaua poate scadea riscul de ciroza cu pana la 80% in cazul celor care consuma cel putin 4 cesti de cafea pe zi (14)
  • creste speranta de viata. Un studiu pe mai mult de 400000 de indivizi a aratat ca riscul de deces a fost cel mai scazut in cazul celor care consumau 4-5 cesti de cafea pe zi (15)

Care sunt efectele negative ale cafelei asupra sanatatii?

  • cafeaua stimuleaza peristaltismul intestinal si consumata in cantitati prea mari poate produce scaune diareice (16)
  • cei care sufera de gastrita, ulcer sau reflux gastro-esofagian este indicat sa o evite, deoarece creste secretia de acid gastric si scade capacitatea de contractie a sfincterului esofagian inferior (17)
  • poate da dependenta la anumite persoane si simptome de sevraj la incetarea consumului: dureri de cap, oboseala (18)
  • poate determina cresteri ale tensiunii arteriale, ce sunt de cele mai multe ori temporare si cu o frecventa mai mare la cei care nu o consuma frecventa (19)
  • poate produce insomnie, in special la cei varstnici (20)

Care este cantitatea maxima admisa de cafea pe zi? Ei bine, asta tine de toleranta individuala si efectele resimtite. Daca observati cresteri constante ale tensiunii arteriale si pulsului sau insomnie, agitatie, scadeti doza de cafea pana cand aceste simptome dispar.

Studiile au aratat ca 4-5 cesti de cafea pe zi (o ceasca = 240 ml) produc cele mai multe efecte pozitive asupra sanatatii si le-am amintit si noi mai sus. Sfatul meu este sa consumati cu responsabilitate aceasta bautura extrem de sanatoasa de altfel, avand grija la posibilele efecte negative ce apar la anumiti indivizi.