Ce este de fapt alimentatia sanatoasa ? Teoria pe intelesul tuturor (partea I)

Pentru inceput as vrea sa va pun doua intrebari la care as vrea sa va ganditi pe masura ce lecturati acest articol “Cati dintre d-voastra va ganditi inainte de a va ruga pentru masa: “Este sanatos ceea ce servesc eu astazi?” Iar a doua intrebare: “Mancati ce aveti/ce gasiti, sau depuneti un efort special in a alege acele ingrediente naturale si sanatoase pentru masa d-voastra si a copiilor?”

Vorbim pe acest site despre nutritie, importanta ei, stil de viata sanatos, dar simt ca nu am definit bine termenii, ca totul se reduce in continuare la o teorie prea putin inteleasa. De aceea am decis sa postez un articol in doua parti despre acest subiect. Voi incerca sa detaliez si sa explic (fara a obosi sau plictisi) principiile nutritiei si importanta ei pentru omul modern.

In cursul vietii, un om consuma 40 pana la 50 de tone de alimente. Deci, nu e de mirare ca obiceiurile alimentare sunt decisive pentru sanatatea noastra.

Alimentatia sanatoasa si nutritia sunt un subiect la moda si atat mediul online, cat si presa scrisa abunda de informatii pe aceasta tema. Zeci si chiar sute de carti inunda librariile si bibliotecile incercand sa invete cum este bine sa te hranesti. Problema este ca de multe ori exista contradictii evidente si persistente. Si atunci stai si te intrebi: eu pe cine sa cred si cum sa ma alimentez sanatos?

Mancarea este o modalitate de a ne satisface foamea si a ne asigura principiile nutritive necesare vietii, dar este si un mijloc social sau psihologic, de interactiune umana, sau pentru unii de alinare a unor probleme, suferinte (multi se refugiaza in a manca fara oprire cand sunt suparati, iar altii tin post in aceleasi conditii).

Nutritia este un subiect foarte important si pentru noi ca popor crestin, iar Dumnezeu s-a asigurat ca este abordat inca din prima carte a Bibliei, chiar in primul capitol. Geneza 1, 29 spune „Iata ca v-am dat orice iarbă care face sămanţă şi care este pe faţa intregului pămant şi orice pom care are in el rod cu sămanţă: aceasta să fie hrana voastră.” Mai tarziu, dupa caderea in pacat, Creatorul a permis consumul de carne, lactate, dar cu anumite restrictii, dupa cum este bine precizat in Levitic 11.

De-a lungul secolelor, pe parcursul istoriei, oamenii au realizat ca ceea ce mananca le determina starea de bine, sanatatea, vigoarea si au incercat sa se alimenteze cat mai corect. La inceputul secolului trecut in SUA populatia suferea de malnutritie, pentru ca oamenii se alimentau insuficient si neadecvat. In ziua de astazi, am cazut in cealalta extrema si mancam prea mult, prea des si de cele mai multe ori ce nu trebuie.

Studiile stiintifice au aratat din nou si din nou ca bolile cardiovasculare, cancerul si diabetul pot fi determinate, agravate si intretinute de alimentele bogate in grasimi saturate si trans, glucide rafinate (in special fructoza), proteinele animale (in special carnea rosie), dar si de lipsa miscarii si a odihnei suficiente.

Relatia dintre nutritie si starea de sanatate se poate observa daca aruncam o privire asupra datelor statistice. In anul 1900, aproximativ 10-15% dintre americani mureau de boli cardiovasculare si de accidente vasculare cerebrale. Azi, 45% mor prin boli cardiovasculare si accidente vasculare cerebrale, desi valvulopatiile reumatismale care afectau populatia in secolul trecut, practic, au disparut.
In anul 1900, 6% dintre americani mureau de cancer. Azi, proportia e de 25%. Frecventa bolilor cardiovasculare si canceroase a crescut intr-un mod exploziv dupa al doilea razboi mondial, cand populatia a inceput sa consume, in cantitati mari, produse de origine animala, iar industria a inundat piata cu alimente intesate de calorii, dar lipsite de nutrienti.

Conform dr. R. Beaglhole, de la Universitatea Auckland, Noua Zeelanda, cel putin 75% dintre cazurile noi de boli cardiovasculare se datoreaza alimentatiei, sedentarismului si fumatului.

Poate nu v-am convins inca, dar tot ceea ce introducem in corp ne determina starea de bine. Si atunci ce e de facut? Inlocuim alimentele nesanatoase cu cele sanatoase. Pare foarte simplu si usor de facut, nu este asa?

Din pacate, lucrurile nu sunt asa si asta din mai multe motive. In primul rand, obiceiurile alimentare sunt mostenite si adanc inradacinate in viata unui om. Pentru multi este mai simplu sa inghita o pastila sau chiar sa faca o injectie decat sa isi schimbe modul de viata. Este mai comod, nu implica un efort deosebit si din pacate oamenii au devenit din ce in ce mai comozi.

Sa va dau doua exemple pe care le-am intalnit la cabinet:

– consultam un pacient diabetic si inca de cand a intrat in cabinet mi-a spus plin de bucurie ca a descoperit un plasture minune contra diabetului, care pretinde ca incetineste progresia bolii si chiar duce la vindecare. Circumspect, l-am intrebat unde a aflat de aceasta metoda de „tratament” si daca a urmat totusi in continuare si regimul alimentar prescris si pastilele indicate.

Plasturele era promovat pe internet, costa destul de multi bani, iar pacientul, ca majoritatea celor ce sufera de aceasta boala isi neglijase serios regimul alimentar. I-am acordat o sansa plasturelui si am decis sa testam glicemia. Surpriza a fost mare, mai mare pentru pacient decat pentru mine… glucometrul indica 400 mg/dl. Plasturele isi facuse datoria se pare: golise buzunarele pacientului si … cam atat. Chiar si asa, cu greu am convins pacientul sa renunte la sticla de suc si la prajiturile pe care le consuma zilnic.

– al doilea exemplu vine de la o doamna care dornica sa slabeasca a venit la mine pentru cateva sfaturi. I le-am explicat pe indelete, i-am evidentiat si beneficiile exercitiului fizic si al odihnei, pe langa alimentatia corecta si sanatoasa. Dupa o luna, aflata la control, si vazand ca nu reusise sa slabeasca mai mult de 1 kg, am incercat sa aflu ce a mancat in ultimele doua zile si cam cat a aplicat din ce ii explicasem. Concluzia a fost dureroasa: pacienta nu schimbase aproape nimic din obiceiurile vechi alimentare, in schimb imi solicita cu insistenta o pastila pentru slabit. Ar fi fost mai simplu.

Am tot amintit conceptul de alimentatie sanatoasa, dar nu v-am explicat concret ce inseamna asta. Ei bine, haideti sa detaliem. Tot ceea ce mancam intr-o zi obisnuita se transforma in urma digestiei in cateva principii alimentare de baza: glucide, proteine, lipide, vitamine si minerale.

Indiferent ca ai mancat – o friptura in sange, cu cartofi prajiti sau lapte de soia cu cereale integrale si salata de fructe, corpul va primi la final aceleasi principii alimentare expuse mai sus.

Si atunci de ce mai conteaza ce mancam, daca in final obtinem acelasi lucru ?

Aici lucrurile sunt mai complexe, dar exista cateva explicatii bine documentate si ele constituie cheia intelegerii importantei alimentatiei sanatoase.

Continuarea peste doua saptamani, intr-un nou articol.