Homeopatia – o minciuna frumos fardata

Despre homeopatie s-a scris si se va mai scrie, iar in cabinet ma confrunt adesea cu situatii in care pacientii folosesc aceste tratamente alternative.

Sa luam pe rand lucrurile si sa va expun faptele bazate pe dovezi.

Istoria si principiile homeopatiei

Inceputurile dateaza din anul 1796 si sunt legate de experimentele medicului Samuel Hahnemann. Aceasta se bazeaza pe principiul similitudinii, mai precis sustinand ca semnele si simptomele unei persoane bolnave pot fi vindecate de o substanta capabila sa produca simptome similare unei persoane sanatoase.

Preparatele sunt obtinute prin dilutii repetate, iar rezultatul final contine doze infinitezimale dintr-o substanta, care in doza mare ar produce simptomele ce se doresc a fi tratate.

Produse si metoda de obtinere

Produsele homeopate se gasesc in farmacii si cel putin in Romania, cele mai cunoscute sunt produse de firma franceza Boiron. Cu siguranta ati auzit de cel putin unul din urmatoarele: Oscillococcinum, Sedatif PC, Stodal, Homeovox, Cocculine, Cicaderma, Camilia, etc. In Romania mai sunt inregistrate ca preparate homeopate si produse de la PlantExtrakt, Bionorica, Biologische Heilmittel Heel Gmbh sau Deutche Homoopathie Union. (Sursa: Nomenclatorul ANMDMR)

Oscillococcinum este cel mai cunoscut si este util de stiut cum se obtine: un extract de ficat si inima de rata se dilueaza in apa si anume: o parte ficat la 100 parti de apa, iar procesul se repeta de 200 de ori, produsul fiind obtinut prin dilutie la 200C (o unitate de masura folosita in homeopatie). Pana la final nu mai ramane absolut nici o urma de ficat de rata in solutia finala, careia i se adauga zahar si lactoza rezultand o doza de produs.

Ce spun studiile medicale si autoritatile in domeniu?

  • Sistemul National de Sanatate din Marea Britanie (NHS) nu deconteaza, nu recomanda si sfatuieste medicii sa nu utilizeze aceste remedii fiindca nu exista dovezi care sa sprijine eficienta lor (1)
  • O meta-analiza a 6 studii arata ca nu exista nici o diferenta intre placebo si Oscillococcinum in ce priveste preventia sau tratarea starilor gripale sau a celor similare (2)
  • O analiza facuta pe mai multe studii comparative homeopatie – medicina conventionala, au aratat ca efectele tratamentelor homeopate sunt cel mult placebo – (3) (adica efect obtinut prin administrarea unei substante inactive farmacologic, ce determina efecte pozitive prin auto-sugestie si confortul psihic asociat administrarii unui tratament)
  • O analiza a peste 200 de studii (facuta de Consiliul National de Sanatate australian) a concluzionat ca nu exista dovezi de calitate care sa sustina eficienta homeopatiei in tratarea vreunei boli (4)
  • Ministerul sanatatii din Franta a sistat compensarea tratamentelor homeopatice, declarand ca nu exista dovezi privind eficienta acestuia (5)
  • Guvernul spaniol a dat un comunicat inca din 2018 privind planurile de a opri pseudoterapiile (incluzand homeopatia si acupunctura) si de a elimina aceste servicii din clinicile medicale. (6)
  • Guvernul german, similar celui francez va stopa compensarea terapiilor homeopate (7)
  • Efectele adverse datorate medicatiei homeopate pot fi extrem de grave si includ: reactii alergice, pancreatita acuta, leziuni ale pielii, sangerari, hipotensiune, edeme, cancer si chiar dializa. Toate acestea au fost evidentiate intr-o recenzie sistematica a efectelor adverse raportate de peste 1100 de pacienti (8)

Din pacate homeopatia este o industrie mare, banoasa, care se bazeaza pe ignoranta si\sau naivitatea celor care apeleaza la aceste tratamente. Argumentele pe care vi le-am prezentat sunt covarsitoare si nu stiu ce se mai poate adauga.

Luand in calcul toate cele expuse mai sus, ma vad nevoit sa trag o singura concluzie ferma: evitati cu desavarsire tratamentele homeopate! Nu au functionat si nu vor functiona niciodata.

Astept si parerile voastre in comentarii.