Cei mai comuni aditivi alimentari („E-uri”) – partea a II-a

Continuam seria de articole inceputa aici, cu a doua lista de aditivi alimentari mai des intalniti in lista de ingrediente.

1. Dioxid de siliciu (E551) –  este un aditiv alimentar cu rol de antiaglomerant. Reprezinta un mineral natural care se adauga in sare şi inlocuitorii sai, in zaharul pudra, in branza feliata sau topita. Se mai intalneste in condimente sau in alte produse alimentare pe baza de oua, lapte, carne, peste, cereale, fructe, legume sau in bauturile alcoolice.

Exista de asemenea in mod natural in anumite vegetale cu frunze verzi, ovaz, orez brun sau ardei gras.

FDA a limitat cantitatea de dioxid de siliciu la maxim 2% din greutatea unui aliment, fiindca nu exista studii ce evalueaza proportii mai mari. (1) Conform studiilor de pana acum totusi, nu exista efecte adverse sau potential cancerigen datorita acestui aditiv si el este aprobat in UE inca din 2012 (2) Singurul aspect negativ cunoscut priveste inhalarea cronica de siliciu, cu efect patogen asupra plamanilor, insa nu se aplica ingestiei alimentare.

2. Caragenan (E407) – este un polizaharid natural extras dintr-o specie de alga rosie. Este folosit ca emulsificator, stabilizator si agent de ingrosare. De cele mai multe ori se foloseste ca inlocuitor de gelatina animala in produse precum inghetata, lapte de cocos, lapte de soia, branzeturi vegetale.

In general este considerat sigur, dar exista niste semne de intrebare privitoare la efectele sale pro-inflamatorii, de alterare a florei intestinale si interferenta cu digestia proteinelor. (3) De asemenea, un studiu singular din 2001 efectuat pe cobai a aratat o asociere intre caragenan si ulceratii sau neoplasme gastrointestinale (4).

Avand in vedere semnele de intrebare care planeaza, personal recomand evitarea sa pana la noi dovezi clare privitoare la siguranta utilizarii.

3. Acidul citric (E330) – este un acid organic prezent in mod natural in toate plantele, cu o concentratie deosebita in citrice, si de asemenea si in tesuturile umane, cu rol esential in metabolismul celular (parte a ciclului Krebs). Este folosit pe scara larga ca potentiator de aroma sau conservant in produse ca: sucuri, bomboane, alimente congelate, etc. Se fabrica prin fermentarea zaharului in prezenta ciupercii Aspergillus niger.

Studiile arata cateva beneficii ale acidului citric si ale citratilor in general: citratul de calciu este o forma cu o mai buna absorbtie, la fel ca si citratul de magneziu. In plus, acidul citric favorizeaza o mai buna absorbtie a zincului. (5), (6). Citratul de potasiu previne formarea pietrelor la nivel renal (7) De asemenea, FDA considera acidul citric alimentar ca sigur pentru consum (8)

4. Metabisulfitul de sodiu (E223) – este un aditiv chimic cu rol de conservant. Este folosit in bauturile alcoolice (vin in special), otet, sucuri de fructe si produse pe baza de cartofi. EFSA (European Food Safety Association) recomanda nu mai mult de 0.7 mg/kg corp. Studiile arata ca acesta poate determina reactii alergice la persoanele cu teren predispozant si in special astmaticii. De asemenea poate interactiona partial cu absorbtia vitaminei B1. Nu are efect cancerigen si este considerat in general sigur pentru consum (9)

5. Albastru briliant (E133) – este un colorant sintetic obtinut din gudron de huila si se intalneste in bauturi alcoolice, deserturi, prajituri, snacks-uri, sosuri, etc. Nivelul maxim admis este de 500 mg/kg corp si nu exista dovezi privitoare la efecte pro cancerigene sau toxice asupra organismului uman (10) Un studiu efectuat pe o populatie de cobai si caini a evaluat aportul de albastru briliant timp de 2, respectiv un an in dieta zilnica. Nivelul maxim a fost de 5% din aportul alimentar si nu s-au observat modificari patologice asociate acestui aditiv (11)