Unt sau margarina ?

Exista aceasta dezbatere de multa vreme si parerile sunt impartite: unii sustin ca e mai sanatos untul, altii margarina, iar cei mai conservatori le resping pe amandoua. Ei bine, ce spun studiile si stiinta medicala in aceasta privinta?

In primul rand, cateva cuvinte despre fiecare aliment:

  • untul – este un produs lactat obtinut prin agitarea laptelui sau smantanii pentru a separa componenta solida de cea lichida. Este folosit ca atare in sandwich-uri sau ca ingredient in patiserie si alte preparate culinare. La 100 g contine 80 g grasime (sau mai putin, in functie de sortiment), din care  50g saturate si 23 g mononesaturate, plus 18 g de colesterol. De asemenea, este o sursa de calciu, potasiu si vitamina A. Este solid tinut la frigider si se topeste la temperatura camerei
  • margarina – este fabricata folosind uleiuri vegetale rafinate de floarea soarelui, rapita, soia. Este de fapt o emulsie de apa in uleiuri vegetale, folosind drept stabilizare grasimi vegetale de palmier sau cocos. Pana in anii ’90 continea grasimi de tip trans (acizi grasi hidrogenati), insa ulterior datorita directivelor internationale acestia au fost treptat eliminati ajungand la produsul actual, ce contine o cantitate mai mare de acizi grasi omega-3 si omega-6 si uneori adaos de vitamina E.

Este dificil de facut o analiza comparativa generala intre unt si margarina, fiindca exista diferite produse pe piata, cu profile diferite in ce priveste nutrientii continuti. Totusi, untul contine in mod clar mult mai multe grasimi saturate, in schimb margarina are o pondere mai mare de grasimi nesaturate, dar uneori si acizi grasi de tip trans.

Ce spun studiile?

  • consumul de grasimi saturate in exces creste riscul de boala cardiovasculara si cresc nivelul colesterolului total si LDL (1)
  • inlocuirea grasimilor saturate cu cele de tip mono si polinesaturat scade riscul de boala cardiaca si ateroscleroza (2)
  • un studiu randomizat a comparat efectele untului cu ale uleiului de masline si a celui de cocos. Untul a fost singurul care a crescut in mod semnificativ colesterolul total, LDL si raportul colesterol total\HDL-colesterol. (3)
  • grasimile de tip trans sunt asociate cu un risc crescut de diabet, cancer, Alzheimer si boala cardiovasculara (4), (5)
  • dupa studii extinse, Asociatia Americana a Inimii recomanda ca maxim 6% din caloriile zilnice sa provina din grasimi saturate, adica undeva la 13-15 g pe zi pentru un adult obisnuit ce consuma 2000 kcal/zi. (6)

Luand in calcul aceste studii si recomandari oficiale, este extrem de important in primul rand sa analizati cu atentie lista de ingrediene si compozitia nutritionala a untului si margarinei cumparate. Untul are in mod clar multe grasimi saturate si de cele mai multe ori chiar si 15 g pe zi poate fi prea mult (contin 7.5 g grasimi saturate).

Daca margarina nu contine acizi grasi de tip trans (grasimi hidrogenate sau partial hidrogenate), iar cantitatea de grasimi saturate la 100 g produs este sub 30 g, cu siguranta acel sortiment este de preferat untului. Este de tinut cont ca margarina este totusi un produs intens procesat si drept consecinta nu atat de sanatos.

Este de preferat sa consumati cat mai rar atat unt, cat si margarina si sa aveti in mod special grija ca ziua cand ati folosit unt sa nu abunde si in alte grasimi saturate din prajeli, smantana, slanina, icre, branza, cascaval, etc.

Concluzia este ca mereu este util pentru sanatatea noastra sa fim atenti la eticheta produsului (aveti aici un ghid orientativ) si de asemenea sa folosim alimente cat mai putin procesate si sa inlocuim grasimile saturate cu unele mai sanatoase: ulei de masline, avocado, ulei de rapita, oleaginoase.