Cei mai comuni aditivi alimentari („E-uri”) – partea I

„E-urile” din lista de ingrediente reprezinta inca o enigma pentru multi si pe buna dreptate, fiindca nu poti memora o lista de cifre asociata fiecarui aditiv in parte si mai mult decat atat, nu toti avem doctorate in chimie ca sa intelegem denumiri complicate ce apar pe lista de ingrediente.

Astfel, am decis sa abordez intr-o serie de cateva articole, cei mai des intalniti aditivi alimentari, evidentiind rolul lor si posibilele efecte adverse asupra sanatatii.

Sa ii luam pe rand:

1. Guma de guar (E412) – este un polizaharid extras din boabele de guar, folosit ca agent de ingrosare si stabilizator in alimente, medicamente sau produse cosmetice. Contine o cantitate insemnata de fibre solubile, ce formeaza un gel in contact cu apa. Este considerata sigura de FDA in SUA si se intalneste cel mai des in: budinci, supe instant, cereale pentru micul dejun, inghetata, sosuri, produse fara gluten (1).

Studiile arata ca are cateva efecte benefice, dat fiind proportia mare de fibre continute – stimuleaza peristaltica intestinala normala, combatand constipatia, este benefic florei bacteriene intestinale (functionand ca prebiotic), poate scadea usor nivelul glicemiei sau al colesterolului sangvin (2) Nu exista raportate efecte adverse semnificative, cu exceptia simptomelor digestive ce pot aparea in cazul persoanelor sensibile la aceasta substanta: balonare, dureri abdominale, diaree. S-au studiat cantitati administrate de pana la 15 g/zi, fara efecte adverse. Si acest fapt este imbucurator, avand in vedere ca proportia in produsele din comert este de cel mult 1-2% guma de guar adaugata. (3)

2. Benzoatul de sodiu (E211) – este un conservant cu efecte bactericide si fungicide (omoara bacteriile si ciupercile\mucegaiul ce se poate forma in aliment). Este des intalnit in sucurile de fructe, sosuri, muraturi, produse de patiserie, mezeluri.

Din pacate exista cateva efecte negative serioase asociate cu acest aditiv alimentar. In primul rand, s-a constatat ca in combinatie cu vitamina C (acidul ascorbic) produce benzen, un compus cancerigen. Rata de formare a acestuia depind de conditiile de depozitare, vechimea produsului, lumina la care a fost expus. (4) Astfel sunt de evitat sucurile de fructe cu benzoat de sodiu, stiind ca majoritatea acestora contin o cantitate mai mare sau mai mica de vitamina C. Un alt aspect, tinerii care consumau cantitati prea mari de sucuri cu benzoat de sodiu, manifestau mai frecvent simptome de ADHD (sindrom hiperkinetic cu deficit de atentie) (5)

3. Guma de xantan (E415) – este folosit ca agent de ingrosare si este obtinut prin fermentarea zaharurilor de catre bacteria Xanthomonas campestris. Este o fibra solubila obtinuta artificial, insa asemanatoare ca proprietati gumei de guar mentionata mai sus. In alimente o gasiti in sosuri, gemuri, budinca, inghetata, produse fara gluten, etc.

Studiile au aratat cateva efecte benefice, cum ar fi scaderea nivelului glicemiei si senzatie de satietate precoce (6). De asemenea, poate scadea usor colesterolul si ajuta la un mai bun tranzit intestinal. Nu exista raportate efecte adverse semnificative, cu exceptia simptomelor digestive ce pot aparea in cazul persoanelor sensibile la aceasta substanta: balonare, dureri abdominale, diaree. Dar chiar si acestea au aparut in studii ce au presupus administrarea a peste 15 g de guma de xantan pe zi, o cantitate aproape imposibil de atins in conditii normale din alimente, dat fiind procentul de maxim 0.3% continut de produsele aflate pe raft. (7)

4. Sulfitul de sodiu (E221) – sulfitii in general sunt conservanti alimentari folositi in diverse produse, cum ar fi: sucuri, jeleuri, mezeluri, fructe uscate, gemuri, muraturi, bauturi alcoolice (vin). Previn decolorarea produsului in timp si alterarea lui, precum si oxidarea vinului in sticla. In general sunt bine tolerati, insa pot da probleme celor care sufera de probleme respiratorii – exacerbarea unei crize de astm bronsic spre exemplu. (8) De asemenea, persoanele cu un teren alergic, pot manifesta reactii cutanate (urticarie), simptome gastro-intestinale sau chiar soc anafilactic (extrem de rar) (9)

5. Monoglutamatul de sodiu (E621) – am scris aici un articol separat despre acest aditiv. Va invit sa-l consultati.

6. Nitritul de sodiu (E250) – am publicat un articol special dedicat nitritilor si nitratilor din alimente. Il puteti citi aici.

Urmeaza in curand si partea a doua, cu alti aditivi alimentari des intalniti pe listele de ingrediente ale produselor din magazine.

Despre ce aditiv alimentar ati dori sa dezbatem mai pe larg? Astept opiniile voastre!