Ciresele – efecte benefice asupra sanatatii

Ciresele sunt fructe rotunde, dulci, cu o culoare rosie placuta ce pot fi consumate in special pe parcursul lunii iunie. Exista si ciresele de mai si de asemenea perioada lor se poate prelungi si in iulie. Sunt inrudite cu visina si prezinta o multime de proprietati benefice pentru sanatate.

Ce contin ciresele?

La 100 g de cirese gasim urmatoarele principii nutritive:

 • 72 kcal
 • 14.3 g carbohidrati
 • 2.3 g fibre
 • 7 mg vitamina C
 • 224 mg potasiu
 • 11 mg de magneziu
 • 0.39 mg fier
 • calciu, fosfor, vitamina B1, B6 si folati in cantitati mici

Care sunt beneficiile pentru sanatate?

 1. Studiile arata un rol important in scaderea nivelului de acid uric si reducerea frecventei atacurilor de guta. 280 g de cirese pe zi pot reduce cu pana la 35% atacurile de guta. Sucul de cirese are aceleasi proprietati si cercetarile preliminare pun acest efect pe seama continutului de antocianine, un antioxidant prezent in aceste fructe (1), (2)
 2. Ciresele au rol anti-inflamator, datorita continutului de polifenoli si acid salicilic (precursor natural al aspirinei) (3), (4)
 3. Benefice in curele de slabire – pentru a consuma 400 calorii dintr-o prajitura e suficient sa luam 2-3 inghitituri si in 2 minute am rezolvat ‘problema’. Pe de alta parte, acelasi numar de calorii din cirese inseamna 500g de fruct ce va fi consumat in 10-15 minute, timp suficient pentru a se instala senzatia de satietate. Tot aici merita mentionat continutul de fibre vegetale si efectul diuretic si usor laxativ al fructelor
 4. Studiile arata eficienta sucurilor din fructe bogate in polifenoli, in a scadea tensiunea arteriala. Aici se incadreaza si ciresele, alaturi de fructele de padure (5)
 5. Ciresele pot reduce durerile asociate artritei, datorita efectelor anti-inflamatorii si de reducere a stresului oxidativ  (6)
 6. Consumul de suc de cirese timp de 7 zile inainte si in timpul unui eveniment sportiv sau perioade de exercitii fizice, a redus frecventa si intensitatea durerilor musculare (7)
 7. Anumite studii de mica amploare si care necesita si alte dovezi de calitate, au aratat beneficii ale cireselor in scaderea colesterolului, imbunatatirea somnului sau a evolutiei diabetului zaharat. (8)

In concluzie, ciresele pot fi consumate ca atare, facute suc (in casa), adaugate in smoothie-uri sau in deserturi. Recomandarea noastra este a le consuma sub forma cruda sau suc (fara adaos de zahar).