Obezitatea – factor de risc important pentru COVID-19

Din pacate am traversat cu totii o epidemie fara precedent in ultimii 50 de ani, insa din fericire lucrurile par sa se stabilizeze. Cu siguranta este nevoie ca si in perioada urmatoare sa avem grija sa nu ne atingem fata, nasul si ochii cu mainile neigienizate, sa ne spalam mai des pe maini si sa purtam masca in spatiile inchise (eventual si ochelari de protectie).

Ce ne-a aratat aceasta pandemie pana acum? Destule lucruri, insa eu vreau sa ma axez pe asocierea dintre obezitate si covid-19.

Obezitatea este o boala conform OMS si implicatiile ei sunt multiple. Luand in calcul doar indicele de masa corporala (IMC), se defineste de la valori de peste 30 kg/m2. Tesutul adipos are functie de organ endocrin si poate contribui la o multitudine de tulburari sistemice. El este responsabil pentru sinteza si secretia anumitor hormoni cu rol in controlul ingestiei de alimente (leptina, angiotensina), controlul sensibilitatii la insulina si pot fi mediatori ai proceselor inflamatorii (factorul de necroza tumorala alfa, interleukina 6, adiponectina, rezistina, etc).

  1. Un studiu publicat pe 9 aprilie a.c. a aratat ca pacientii cu varste mai mici de 60 de ani, dar cu un IMC intre 30 si 34 aveau un risc de doua ori mai mare de a fi internati pe sectia de terapie intensiva, comparativ cu indivizii cu un IMC sub 30. In mod similar, pacientii cu un IMC ≥ 35 si cu varsta sub 60 de ani aveau un risc de 3.6 ori mai mare de a fi internati in stare critica pe sectia de terapie intensiva. (1)
  2. Un alt studiu efectuat in Franta si publicat recent a evidentiat ca cei cu un IMC > 35 au avut un risc de sapte ori mai mare de a necesita ventilatie mecanica, fata de cei cu IMC sub 25 kg/m2, chiar si dupa ce s-au ajustat rezultatele luand in calcul varsta, diabetul zaharat si hipertensiunea. (2)
  3. In fine, un studiu efectuat pe pacientii spitalizati in New York a concluzionat ca boala cronica (comorbiditatea) ce s-a asociat cel mai des cu o evolutie grava a covid-19 a fost obezitatea, cu un risc semnificativ mai mare decat orice alte afectare cardiaca sau pulmonara. (3)

In concluzie, obezitatea este o afectiune generatoare de inflamatie in organism, la fel ca diabetul zaharat si alte boli cronice. Sistemul imunitar al persoanelor obeze este mai slab si nu de putine ori capacitatea pulmonara este afectata intr-un grad mai mare sau mai mic.

Toti acesti factori contribuie se pare la agravarea evolutiei covid-19, dar si a oricarei infectii gripale in general.