Nivelul de educatie are o influenta pozitiva asupra dietei sanatoase, in mod special in tarile in curs de dezvoltare, conform unui studiu ce a examinat date nutritionale din 12 tari europene.
Cercetatorii Universitatii Leeds, in colaborare cu Organizatia Mondiala a Sanatatii, au examinat interactiunile dintre statusul socio-economic, educatie si dieta.
Pe masura ce nivelul de educatie individuala creste, se constata o evolutie similara in aportul nutritional ca parte a unui stil de viata sanatos.
In plus, o crestere cu 10% a PIB-ului a fost asociata cu o scadere a ingestiei totale de grasimi si un nivel mai crescut de folat pe zi, la indivizii cu o mai buna educatie.
Studiul evidentiaza rolul unor politici mai puternice, care sa sustina alimentatia sanatoasa, axandu-se pe grupurile cu nivel educational redus.
Dieta precara si malnutritia sunt direct legate de obezitate, hipertensiune si boli cardiovasculare si reprezinta probleme majore de sanatate in Europa. De altfel, aceste trei patologii sunt principalele cauze de deces si dizabilitate in regiune.
In 2018, 59% din adultii din Europa erau supraponderali sau obezi. In particular, in Romania circa 65% din populatie sufera de obezitate sau sunt supraponderale (conform studiului PREDATORR) – (1)
Autoare principala a studiului – Dr Holly Rippin afirma: „Studiul nostru arata ca veniturile unei tari si calitatea dietei par sa fie legate, iar educatia potrivita va proteja impotriva efectelor negative ale alimentatiei proaste asupra sanatatii populatiei”.
Studiul a fost publicat luna aceasta in revista PLOS One – https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0232447
Lasa un raspuns