Vitamina D si riscul de deces in cazul infectiei cu noul coronavirus (studiu)

Un nou studiu observational a aratat asocierea dintre nivelul scazut de vitamina D si numarul mare de cazuri COVID-19 si de asemenea rata deceselor in 20 de tari europene.

Cercetarea, condusa de  Dr. Lee Smith de la Universitatea Anglia Ruskin si Dr. Petre Cristian Ilie, medic urolog la Spitalul Queen Elizabeth a fost publicata in revista Aging Clinical and Experimental Research.

Vitamina D moduleaza raspunsul leucocitelor, prevenind „furtuna de citokine” (eliberarea in exces a citokinelor pro-inflamatorii).

Atat Italia, cat si Spania au niveluri mai scazute de vitamina D fata de restul tarilor europene, de aici si numarul mare de cazuri si decese. Aceasta se datoreaza hiperpigmentarii constitutionale a locuitorilor, ceea ce necesita o expunere mai mare la soare pentru sinteza vitaminei D, suprapusa peste faptul ca persoanele in varsta din aceste zone evita lumina puternica a soarelui.

Tarile scandinave, pe de alta parte, au niveluri ridicate de vitamina D (partial si datorita suplimentelor administrate) si au avut cele mai putine cazuri de COVID-19 si decese pe cap de locuitor din Europa.

Studiul are limitarile sale si este unul ce arata o corelatie, nu o legatura directa, cauzala, insa este sustinut de alte studii anterioare ce demonstrau efectul antiinflamator al vitaminei D. Articolul nostru precedent va ofera mai multe detalii despre cum sa va cresteti imunitatea in aceasta perioada.

Sursa: https://aru.ac.uk/news/vitamin-d-linked-to-low-virus-death-rate-study