Merele si sanatatea – cum ne ajuta

Se spune ca un mar pe zi tine doctorul departe (si nu doar romanii au vorba asta). Am decis sa va expun principalele beneficii ale consumului de mere ca parte a unei diete variate si echilibrate. Este primul articol dintr-o serie mai lunga, in care vom analiza pe rand cele mai populare fructe, legume, cereale si seminte. Astept si sugestiile voastre in acest sens.

In primul rand merele sunt de multe tipuri si soiuri, cu gust, textura si culoare diferita. Avem merele ionatan, golden, red delicios, idared, gala, granny smith, etc.

Ce contine un mar mediu (180g)?

  • calorii: 95
  • fibre: 4.4 g
  • carbohidrati: 25 g
  • vitamina C: 8.4 mg (14% DZR*)
  • potasiu: 195 mg (6% DZR)
  • Vitamina B2, B6 si vitamina K – cate 5% din DZR

In plus, contine o cantitate importanta de flavonoide, ce exercita efecte antioxidante si anti-inflamatorii in organism.

Care sunt beneficiile merelor?

Studiile au aratat ca merele ofera protectie impotriva cancerului, in special a celui pulmonar. In plus, mortalitatea de cauza cardiovasculara este semnificativ redusa. Un studiu finlandez a aratat ca femeile care au consumat cel putin 71 g de mere pe zi au avut un risc cu 43% mai mic de a murit de cauze coronariene. Pentru barbati riscul este redus cu doar 19%.

In plus, studiile arata o reducere cu 27% a riscului de aparitie a diabetului zaharat de tip 2 la cei care consuma cel putin un mar pe zi. Un rezultat remarcabil! (1)

Cateva studii arata legatura intre reducerea riscului de astm bronsic sau exacerbarea sa la persoanele bolnave, studiile fiind insa de o calitate mai scazuta, necesitand si alte validari stiintifice.

De asemenea, merele pot ajuta la scaderea in greutate. Continutul lor de fibre si apa ajuta la senzatia de satietate dupa ce sunt consumate, iar studiile arata efectul lor benefic in curele de slabire. (2)

Un alt studiu finlandez din anul 2000 a aratat o corelatie inversa intre consumul de mere si accidentul vascular trombotic. (3). Explicatia a fost nivelul crescut de quercetina din mere (un antioxidant puternic).

In 2013, un studiu publicat in revista Springer a aratat o reducere semnificativa a colesterolului LDL la cei care consumau mere (500g/zi), dar o crestere a nivelului acestuia la cei care au consumat suc de mere! (4) Concluzia: fructele trebuie consumate in stare cruda, neprocesata.

Nu in cele din urma marul, prin continutul de potasiu, merele contribuie la mentinerea unei tensiuni arteriale optime sau la reducerea acesteia, conform unui studiu publicat in British Medical Journal (5).

Prin continutul de pectine si apa, merele regleaza cu succes tranzitul intestinal, putand fi utile atat in constipatie, cat si in diaree.

Ce e drept, vorba populara cu care am inceput articolul este indreptatita! Merele au numeroase efecte benefice si consumate zilnic, in cadrul unei diete bazata pe fructe, legume, cereale, peste si seminte, pot preveni si chiar incetini progresia multor boli cronice.

 

* DZR – doza zilnica recomandata