Uleiul de palmier – prieten sau dusman ?

Despre uleiul de palmier veti gasi pe internet o multime de articole, fiecare cu cate o parere. Si atunci la ce bun inca un articol pe tema asta? Ei bine, fiindca uleiul de palmier este din ce in ce mai utilizat in produsele ce se gasesc pe rafturile magazinelor (inclusiv paine) si pentru ca doresc sa va ofer informatii verificate pe baza studiilor medicale.

Despre uleiul de palmier

Este un ulei vegetal obtinut din pulpa fructului de palmier. Contine 50% grasimi saturate, 40% grasimi mononesaturate si 10% grasimi polinesaturate. Este semi-solid la temperatura camerei si fiind destul de ieftin, se foloseste tot mai intens, si din pacate tot mai multe zone de padure tropicala sunt defrisate pentru a face loc plantatiilor de palmieri.

Care este rostul acestor detalii? In primul rand continutul de grasimi saturate este mare si acestea pot contribui la cresterea nivelului colesterolului in sange si la aparitia bolilor cardiovasculare. Nu chiar orice tip de grasimi saturate au efectul asta, ci doar cele cu lant lung, cum din pacate este si cazul acidului palmitic, principalul component al uleiul de palmier. De asemenea, uleiurile care sunt solide sau semi-solide la temperatura camerei au cel mai mare continut de grasimi saturate si sunt de evitat.

Ce spun studiile si autoritatile in domeniu?

  1. Un raport al OMS (Organizatia Mondiala a Sanatatii) din 2002 analizeaza legatura dintre alimentatie, exercitiu fizic si bolile cronice. Concluziile lor sunt ca dietele bogate in acizi grasi nesaturati au beneficii pe sistemul cardio-vascular: scad colesterolul total, LDL colesterolul si trigliceridele, imbunatatesc functia plachetara si scad usor tensiunea arteriala la indivizii cu hipertensiune. Acizii grasi de tipul omega-3 si omega-6 au efecte favorabile la bolnavii cu boala arteriala coronariana. Mai multe detalii gasiti aici: (1), (2)
  2. Nutritionistii Universitatii Harvard considera uleiul de palmier de preferat untului, dar uleiurile de masline, canola sau rapita sunt cu siguranta o alegere mai sanatoasa decat cel de palmier (3)
  3. O analiza pe mai multe studii, facuta in 2017, arata ca inlocuind acizii grasi saturati cu acizi grasi mono si polinesaturati scade riscul de boala coronariana, dar nu influenteaza riscul de accident vascular (4)
  4. Asociatia Australiana a Inimii recomanda urmatoarele (pe baza sistematizarii mai multor studii): inlocuirea grasimilor saturate cu unele nesaturate, evitarea grasimilor trans si folosirea preoponderenta a alimentelor vegetale ca fructe, nuci, seminte, legume sau a surselor de grasimi sanatoase din peste sau ulei de masline (5)
  5. Vorbind in mod direct despre uleiul de palmier, un studiu dublu-orb randomizat arata ca uleiul de palmier nu modifica nivelul total de LDL-colesterol, mai precis particulele sale mici si dense, intens aterogene. Pe de alta parte, folosirea uleiului de soia a scazut nivelul de colesterol total si LDL (6)
  6. Un alt studiu a aratat ca uleiul de palmier creste nivelul de colesterol total si cel LDL, comparat cu uleiul de masline (7)
  7. Un alt aspect important este reprezentat de incalzirea sau prajirea cu ulei de palmier. Aceasta s-a demonstrat a genera radicali liberi cu puternic efect oxidant si care au dus la formarea de placi de aterom (8) Acest lucru este de luat in seama cu orice alt tip de ulei vegetal.
  8. O meta-analiza pe 51 de studii a aratat ca uleiul de palmier creste nivelul colesterolului total, al LDL si HDL-colesterolului comparat cu uleiurile mono si polinesaturate. Efectele au fost opuse comparand cu acizii trans sau cei de tip miristic si lauric (9)

Ce concluzii putem trage?

In primul rand, trebuie sa fie clar ca nu doar uleiul de palmier, grasimile trans sau poate zaharul luate separat sunt cele care dauneaza sanatatii noastre, ci ansamblul de alimente si componente ale stilului de viata.

In al doilea rand, conteaza cu ce inlocuiesti uleiul de palmier in dieta. Daca folosesti unt sau ulei de cocos, efectele vor fi si mai dezastruoase asupra vaselor si inimii.

In al treilea rand, o dieta variata preponderent bazata pe fructe, legume si cereale s-a dovedit ca scade riscul de boli cronice (diabet, cancer, boli cardio-vasculare). Vom aborda mai pe larg subiectul diferitelor diete si a beneficiilor aduse in articole separate.

Conform recomandarilor actuale in dietetica, o persoana obisnuita nu trebuie sa consume mai mult de 18-20 g de acizi grasi saturati pe zi. Daca stiti sigur ca va incadrati (luand in calcul toate grasimile consumate), nu este vreo problema in a consuma ulei de palmier. Totusi, avand in vedere ca din ce in ce mai multe produse il contin si intr-o zi obisnuita se pot adauga cascaval, carne de orice fel, smantana sau icre sau alte surse de grasime… este din pacate foarte greu sa nu depasim limita superioara considerata sigura. De aceea, e bine sa evitam sursele de grasimi saturate inutile, ce pot fi inlocuite cu alimente mai sanatoase si mai putin procesate!