Dieta noastra cea de toate zilele…

Dietele sunt destul de populare si cu siguranta trendul va ramane ascendent. Dar ce inseamna dieta pana la urma si la ce este ea buna? Cand este utila si pentru cine?

Ei bine, sectiunea „Diete” se va ocupa de aceste intrebari si nu numai. In articolul de fata doresc doar sa pun fundatia… sa definim termenii si sa avem cateva informatii utile.

In primul rand, conform DEX-ului, „dieta” inseamna un regim alimentar special recomandat de medic in scop terapeutic sau pentru mentinerea sanatatii. Deci dieta nu se refera doar la tipul de alimentatie pe care o adopti cu scopul de a scadea in greutate.

Intr-adevar, primul lucru care ne vine in minte cand auzim sau citim „dieta” este cea pentru slabit, cu variantele ei: Dukan, Atkins, post intermitent, Rina, Paleo, etc. Le vom aborda pe fiecare separat in cate un articol, prezentand avantaje, dezavantaje si caracteristici.

Mergand mai departe, dietele sunt si acele regimuri terapeutice indicate in afectiunile cronice cardiovasculare, renale, diabet zaharat, cancer, boala Wilson, etc. Caracteristica lor este ca vor restrictiona anumite categorii de alimente sau principii alimentare ce pot dauna pacientului suferind si ii pot agrava afectiunea deja existenta. De exemplu se va limita aportul de sare si grasimi saturate in bolile cardiace, de proteine si potasiu in bolile renale sau aportul de cupru in boala Wilson.

Nu in ultimul rand, dietele pot ajuta si la preventie, cum este in cazul persoanelor obeze sau cu prediabet.

Care sunt punctele comune ale dietelor?

In general, cam toate dietele limiteaza aportul de sare si\sau zahar. De asemenea mentioneaza reducerea grasimilor saturate si inlocuirea lor cu grasimi sanatoase mono- si polinesaturate.

Se indica iarasi un aport diversificat de alimente cu preoponderenta celor vegetale (fructe, legume, cereale) – vezi Piramida alimentara sau noul concept al „farfuriei sanatoase”. Bineinteles ca se recomanda limitarea aportului de alimente foarte procesate, evitarea sau limitarea consumului de alcool, cresterea aportului de fibre alimentare.

Si daca stai sa le analizezi, observi un tipar si te intrebi daca nu este cumva mai bine sa adopti o „dieta” indiferent daca esti sau nu bolnav? De ce sa astepti cand a ajuns cutitul la os? Pe de alta parte, e suficient sa tii dieta o luna, doua… un an, doi sau e preferabil sa adopti un stil de viata sanatos care sa iti sporeasca starea de bine si sa traiesti o viata din plin?

Ei bine, eu personal sustin ideea de stil de viata sanatos cu evitarea dietelor. Pe parcursul articolelor ce vor urma, va voi prezenta argumentele si vom analiza pe rand fiecare regim sau dieta la moda, precum si cele utilizate ca mijloc terapeutic pentru diversele probleme medicale.