Diabetul zaharat – pot sa-l tratez cu suplimente ?

Este o intrebare sau mai precis o realitate cu care ma confrunt adesea in cabinet. O buna parte a pacientilor recurge la tratamente alternative, suplimente din plante pentru a trata simptomele diabetului zaharat si a-si scadea glicemia. Din pacate, marea lor majoritate nu au nici un efect si dovezile eficientei cam lipsesc cu desavarsire. Totusi, sunt si anumite suplimente\alimente care si-au dovedit efectele pozitive si despre ele voi vorbi in randurile care urmeaza.

Acesta nu este un articol despre cum sa previi declansarea diabetului zaharat. Acela este un subiect aparte, foarte important, pe care il vom trata separat.

Suplimente care pot scadea nivelul glicemiei

  1. Castravetele amar – unul din cele mai populare suplimente are efecte destul de modeste, insa nu putem spune ca sunt complet absente. Un studiu facut in 2011 a aratat scaderi minime ale glicemiei, dar comparabile doar cu doza de 500 mg metformin/zi („clasicul” Siofor, sau Glucophage, Metfogamma, in functie de producator). (1) Un alt studiu a evaluat scaderea Hb A1C (media glicemiei pe ultimele 3 luni) si a observat o scadere de doar 0.24% (2). Avand in vedere ca ‘simpla’ modificare a dietei cu una sanatoasa scade Hb A1C cu pana la 2%, personal nu consider acest supliment demn de luat in seama. (3)
  2. Scortisoara – in cazul acesta exista studii ce arata o imbunatatire semnificativa a Hb A1C cu 0.83%, o crestere a sensibilitatii organismului la insulina si o imbunatatire a nivelelor de LDL colesterol si trigliceride. (4) Cateva studii in vitro au aratat chiar efecte pozitive asupra factorilor de risc implicati in aparitia bolii Alzheimer, cancerului si accidentului vascular cerebral. Este un supliment demn de luat in seama, dar este bine a se consuma cu atentie, putand avea efect iritant pe mucoasa gastrica (in special la cei cu antecedente de gastrita, ulcer, reflux gastro-esofagian).
  3. Cromul – studiile arata ca poate reduce Hb A1C cu pana la 0.6% si imbunatati nivelul colesterolului. (5). Forma cu absorbtia cea mai buna este picolinatul de crom, recomandarile fiind de pana la 1000 mcg/zi. Doze mai mari pot provoca leziuni hepatice sau renale si modificari in comportament si disfunctii motorii. (6)
  4. Ghimbirul – o meta-analiza publicata in 2015 a aratat efecte pozitive asupra glicemiei, cu reduceri semnificative de circa 1.7% pe HbA1C (7) Ghimbirul se poate consuma fie ca atare in mancare, fie sub forma de capsule. Dozele folosite in studii au variat intre 1500 si 3000mg/zi si s-a raportat un caz din 33 de pacienti inrolati ce a prezentat pirozis (arsuri retrosternale la nivelul esofagului, date de iritatia mucoasei).
  5. Schinduf – o planta mai putin cunoscuta, cu efecte deosebite. Un studiu din 2015 a aratat ca persoanele cu prediabet ce au primit 10g schinduf pe zi au avut un risc de 4 ori mai mic de a progresa spre diabet zaharat, fata de grupul de control. (8)
  6. Aloe Vera – exista si aici cateva studii derulate si o meta-analiza a concluzionat o reducere modesta, dar totusi semnificativa statistic de 0.4% a Hb A1C la persoanele care au luat suplimente cu aloe vera (9)
  7. Vitamina D – studiile arata ca o buna parte din pacientii diagnosticati cu diabet zaharat tip 2 sunt deficienti in vitamina D. Pentru acestia in mod special (dupa dozarea nivelului sangvin de vitamina) suplimentarea cu pana la 4000 UI pe zi a aratat imbunatatiri in ce priveste nivelul glicemiei, al Hb A1C si al profilului lipidic (10). Atentie! Depasirea acestei doze zilnice poate avea efecte adverse: aritmii cardiace, cresterea nivelului de calciu cu lezare consecutiva a vaselor, inimii si rinichilor.

Suplimente ce nu au suficiente dovezi in scaderea glicemiei

In categoria aceasta intra mult utilizatele ceaiuri anti-diabet din teci de fasole, frunze de dud sau afin. De asemenea, nici silimarina, ginsengul, cartoful dulce sau alte plante din medicina chineza nu au demonstrat eficienta asupra diabetului.

Concluzie

Tratarea diabetului zaharat nu se face niciodata empiric si trebuie supravegheata de un medic de specialitate. Antidiabeticele orale sau insulina si-au dovedit eficienta in numeroase studii de mari dimensiuni si alaturi de modificarea stilului de viata (alimentatie, exercitiu fizic, odihna) sunt tratamentul de baza.

In stadiile incipiente de diabet zaharat sau pentru cei care au prediabet, se pot folosi si suplimente din categoria celor enumerate mai sus, dar fara a neglija cel mai eficient „supliment” – terapia nutritionala/dieta cu putine glucide rafinate si grasimi saturate, ce ofera cele mai bune rezultate in scaderea glicemiei si a complicatiilor diabetului.